01-03-2011

Wersja do druku
[ pdf ] [ doc ]

STANOWISKO
Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność"
z 28 lutego 2011 roku
ws. drastycznego ograniczenia środków na aktywne formy zwalczania bezrobocia

Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ "Solidarność" z wielkim niepokojem przyjął informację o drastycznym ograniczeniu środków Funduszu Pracy, przeznaczonych na aktywne formy przeciwdziałania bezrobociu. W skali kraju środki te - wynoszące w 2010 roku blisko 7 mld zł - zostały zredukowane do poziomu 3,2 mld zł. Tylko w bielskim Powiatowym Urzędzie Pracy fundusze na aktywizację osób bezrobotnych zmniejszą się z blisko 19 mln zł w ubiegłym roku do 6 mln zł w roku bieżącym. Podobnie dzieje się w innych powiatach - przykładowo w Żywcu środki te z 17,5 mln zł w 2010 roku skurczą się do poziomu niespełna 5,5 mln zł.

Nasz niepokój potęguje fakt, że drastycznemu ograniczeniu środków na aktywizację osób bez pracy towarzyszy stały wzrost liczby osób bezrobotnych. Nie widać też żadnych innych sposobów walki z bezrobociem - w tym przede wszystkim inicjatyw, mających na celu powstawanie nowych miejsc pracy. W zamian mamy jedynie manipulowanie opinią publiczną, podawanie fałszywych informacji i żonglowanie danymi statystycznymi.

Oszczędzanie na Funduszu Pracy, a zwłaszcza tak radykalne ograniczanie środków na aktywizację osób bezrobotnych grozi nie tylko wzrostem bezrobocia, ale też poszerzaniem sfery ubóstwa i wykluczeniem społecznym coraz szerszych kręgów społeczeństwa.

Domagamy się natychmiastowych działań, które zaowocują radykalnym powiększeniem środków Funduszu Pracy, przeznaczonych na aktywne formy zwalczania bezrobocia.

Zarząd Regionu Podbeskidzie
NSZZ "Solidarność"