Aktualności Jan Koziar

Urodzony w 1943 roku w Woli Mieleckiej. Wywodzi się z cieszyńskich protestanckich chłopów, z nieskażonej sarmatyzmem kultury śląskiej. Wychowywał się na Zaolziu uczęszczając do polskiej, przepojonej patriotyzmem, jedenastoletniej szkoły średniej i w zaolziańskiej części Cieszyna. Matura w Gliwicach, studia wyższe na kierunku "geologia" we Wrocławiu. W 1967 roku został "zatrudniony jako pracownik naukowy w Instytucie Nauk Geologicznych Uniwersytetu Wrocławskiego. Specjalista w zakresie geo-tektoniki - prowadzi wykłady autorskie oparte na własnym dorobku naukowym.

W drugiej połowie lat 70. zajmował się kolportażem wydawnictw drugiego obiegu. W 1980 wstąpił do Solidarności. Po 13 Grudnia 81 zorganizował ulotkową akcję (pół miliona ulotek) "Solidarność Zwycięży". W październiku 82 wpadka, z uniknięciem aresztowania. Do 1989 ścigany listem gończym. Działając przez 6,5 roku w ukryciu podjął wszechstronne studia z dziedzin mających wpływ na sprawne funkcjonowanie społeczeństwa. Prowadził jednocześnie działalność organizacyjną, wydawniczą, programową i publicystyczną (ponad sto artykułów i ok. 10 broszur). Zorganizował m.in. Radę Oświaty Niezależnej, która wydała Biblioteczkę Ucznia (21 tys. broszur) i Biblioteczkę Pracownika (6 tys. broszur). Głównym tematem badań i popularyzacji stała się demo-kracja gospodarcza. Z dziedziny tej wydał do początków lat 90. w łącznym nakładzie ok. 30 tys. broszur. Prof. Tadeusz Kowalik w swej książce "Współczesne systemy ekonomiczne. Powstanie, ewolucja, kryzys" podaje go jako drugą osobę, obok Krzysztofa Ludwiniaka, zasłużoną w popularyzacji własności pracowniczej w Polsce.

W 1989 roku przywrócony do pracy, podjął na powrót badania geotektoniczne, kontynuując działalność społeczną. W roku 2000 publikował w Naszym Dzienniku przez cały rok artykuły własne i tłumaczenia tekstów amerykańskich z zakresu własności pracowniczej. Na początku roku 2001 dokonał w tymże dzienniku przedruku kilku fragmentów "Sztafety" Melchiora Wańkowicza.

Przynależność organizacyjna w zakresie działalności społecznej:
1) członek Unii Własności Pracowniczej (Polska),
2) członek Narodowego Centrum Własności Pracowniczej (Stany Zjednoczone) Członek Rady Programowej Ligi Polskiej Organizacji Narodu Polskiego Ekspert Polskiego Lobby Przemysłowego im. Eugeniusza Kwiatkowskiego.