Aktualności 19-10-2010

Związki zawodowe a samorządność pracownicza

Na zaproszenie Przewodniczącego Reg. Podbeskidzie NSZZ "S" Marcina Tyrny w dniu 19.10.2010 r. odbyło się seminarium z udziałem Jana Koziara >>> - byłego pracownika Uniwersytetu Wrocławskiego.

Spotkanie zorganizowano w celu znalezienia odpowiedzi na następujące pytania:
1) Czy działać w ramach formuły współzarządzającej?
2) Czy tworzyć i pilotować własność pracowniczą?

Według prelegenta, forma związku zawodowego powinna być współzarządzająca, ponieważ "zasady związku współzarządzającego zostały wypracowane i wcielone w życie na kontynencie europejskim na długo przed powstaniem Solidarności".

I Koncepcja obejmuje: "Kapitalizm niemiecki, a wraz z nim kapitalizm typu japońskiego"(...),który "wypracował tzw. kooperacyjne stosunki przemysłowe ".(...)
"Współzarządzanie pracownicze realizowane jest w Europie poprzez system rad pracowniczych oraz udział przedstawicieli pracowników w radach nadzorczych przedsiębiorstw. W obu tych instytucjach przedstawicielami pracowników są działacze związkowi. W radzie nadzorczej zasiadają z reguły związkowcy będący jednocześnie członkami rady pracowniczej".

II Koncepcja mówi, że "przeciwieństwem stosunków kooperacyjnych są tzw. stosunki konfliktowe, typowe dla kapitalizmu anglosaskiego, gdzie związki zawodowe ograniczają się do obrony pracowników i kultywują stan ciągłej wojny między pracownikami a pracodawcą".

Pierwsza koncepcja działania, według Pana Jana Koziara, daje realną przewagę nad drugą, ponieważ związek jest partnerem, który pozytywnie wpływa na gospodarkę.

Według prelegenta, tworzenie własności pracowniczej powinno być kluczowym działaniem "Solidarności", ponieważ "własność pracownicza jest bardziej efektywna od tradycyjnych własności prywatnych, zwłaszcza, gdy ma ona charakter demokratyczny, tzn. gdy towarzyszą jej systemy pracowniczego współdecydowania. Ponadto zmniejsza ona bezrobocie i zapobiega przejmowaniu przedsiębiorstw przez konkurencję, która często likwiduje przejęty zakład. Własność pracownicza zwiększa też poziom wyrobienia obywatelskiego i przeciwdziała korupcji". (...) "Jak wykazały doświadczenia amerykańskie, własność pracownicza wzmacnia pozycję związku zawodowego, o ile ten zaangażuje się w jej organizowania i pilotowanie. Wzmocnienie to polega na poszerzeniu działalności związku zawodowego, który nie tracąc swych poprzednich funkcji, uzupełnia je o nowe funkcje organizacji właścicieli i staje się przez to pracownikom jeszcze bardziej potrzebny, niż w swej tradycyjnej roli."

W podsumowaniu seminarium uczestnicy stwierdzili, że powyższe tezy powinny być przyjęte przez Komisję Krajową NSZZ "S," jako jedne z głównych kierunków działania w nowej kadencji.