Znicze pamięci ku czci ofiar stanu wojennego

• środa, 14 Grudnia 2022
  • Regiony
  • Autor: Admin

fot. ASG

Uroczyste złożenie kwiatów i zapalenie zniczy w samo południe 13 grudnia br. przy okalającej pomnik Poległych Stoczniowców i plac Solidarności ścianie pamięci z tablicami, na których wypisane są nazwiska ofiar masakry z Grudnia ’70 oraz tych, którzy zginęli w czasie stanu wojennego w Gdańsku było jednym z punktów programu rocznicowych obchodów.
Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S” oraz dr Paweł Warot, dyrektor gdańskiego oddziału IPN złożyli kwiaty i zapalili znicze pod tablicą upamiętniającą ofiary stanu wojennego na Wybrzeżu Antoniego Browarczyka, Piotra Sadowskiego, Wacława Kamińskiego i Jana Samsonowicza. O wydarzeniach sprzed 41 lat opowiedział Wojciech Książek, lider gdańskiej oświatowej „Solidarności”.
Wcześniej, bo o północy z 12 na 13 grudnia br. spotkanie grupy mieszkańców Gdańska rozpoczęło obchody 41. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego. Tradycyjnie zorganizowane było przez Stowarzyszenie Federacji Młodzieży Walczącej, Stowarzyszenie „Godność” i Stowarzyszenie Lwy Północy.
O godzinie 11 przy bramie Aresztu Śledczego w Gdańsku przy ul. Kurkowej 12 odsłonięta została tablica dedykowana 50 kobietom przetrzymywanym z powodów politycznych w stanie wojennym i po jego zakończeniu (1981–1989).
www.solidarnosc.gda.pl / Artur S. Górski