Z przedstawicielami rządu będziemy rozmawiać przede wszystkim o zakładach energochłonnych

• czwartek, 22 Września 2022
  • Kraj
  • Autor: Admin

Spotkanie KK z przedstawicielami rządu

Spotkanie KK z przedstawicielami rządu
fot. M. Lewandowski

W czwartek i piątek w hotelu Hyrny w Zakopanem odbywa się posiedzenie Komisji Krajowej. W dniu dzisiejszym obrady rozpoczynają się spotkaniem z przedstawicielami strony rządowej.
Rząd premiera Mateusza Morawieckiego reprezentują ministrowie Marlena Maląg, minister rodziny i polityki społecznej, Anna Moskwa, minister klimatu i środowiska, Waldemar Buda, minister rozwoju i technologii, Artur Soboń, sekretarz stanu w Ministerstwie Finansów i Maciej Małecki, sekretarz stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych.
– Witam na posiedzeniu Komisji Krajowej, ostatnie posiedzenie odbyło się kilka miesięcy temu, w maju, wtedy Komisja Krajowa poprzedzała XXX Krajowy Zjazd Delegatów. Wówczas dyskutowaliśmy na temat ważnych spraw związanych z gospodarką, nie sądziliśmy, że za kilka miesięcy będziemy znów rozmawiać o sprawach społeczno-gospodarczych. Dzisiaj największym problemem jest uchronienie miejsc pracy w tzw. firmach energochłonnych, wiemy jakie są galopujące ceny gazu, energii. Sytuacja w tych zakładach jest trudna, informują nas o tym przewodniczący komisji zakładowych. Po spotkaniu z przedstawicielami rządu w Regionie Śląsko-Dąbrowski, odbyło się spotkanie w Warszawie na Prostej, gdzie byli przedstawiciele zainteresowanych sekcji, regionów. Rozmawialiśmy z z Panem Ministrem Budą, jakie przygotować rozwiązania, umówiliśmy się, że kolejne spotkanie będzie z panem Premierem, jednak po rozmowie z premierem Morawieckim, zdecydowaliśmy, że poświecimy temu, ale nie tylko temu czas, w trakcie dzisiejszego spotkania z przedstawicielami rządu – spotkanie otworzył Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej.
www.tysol.pl