Wyzwania młodych pracowników – Forum Młodych NSZZ „Solidarność”

• piątek, 07 Czerwca 2024
  • Regiony
  • Autor: Admin

Ostatni panel Forum Młodych NSZZ „Solidarność” 2024 dotyczył aktualnych wyzwań stojących przed młodymi pracownikami. W dyskusji udział wzięli: Mateusz Szymański, Izabella Kotas z działu zagranicznego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” oraz Łukasz Żuchowicz z Krajowej Sekcji Młodych „S”, a debatę prowadziła Anna Ziętek, także z Sekcji Młodych.

Do sytuacji młodych pracowników nawiązał Mateusz Szymański, kierownik działu zagranicznego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

W Polsce mało się rozmawia o młodych w kontekście świata pracy. Kiedyś Solidarność prowadziła kampanię „Syzyf” dotyczącą uśmieciowienia rynku pracy. Mam wrażenie, że dziś o młodych mówi się dużo, dużo mniej

– mówił Szymański, po czym opowiedział o próbach poprawiania warunków pracy dla młodych ludzi, jakie podejmuje Solidarność w ramach UE.

Kluczowe będzie to, jak Polska zaimplementuje dyrektywę UE o płacy minimalnej w Polsce. Innym problemem jest to, że na rynku pracy często pracowników zastępuje się stażystami i jestem bardzo ciekawy, jaki rezultat przyniesie nowa dyrektywa właśnie o stażach i praktykach. Te inicjatywy na szczeblu Unii wychodzą od związków zawodowych i nie byłoby projektów tych dyrektyw, gdyby nie międzynarodowa aktywność NSZZ „Solidarność”

– podsumował.

Łukasz Żuchowicz z Krajowej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność” podjął niezwykle gorący temat, jakim jest Zielony Ład.

Zielony Ład dotknie każdego z nas, niezależnie od branży. To choćby nakaz kosztownej termomodernizacji czy zakaz na auta spalinowe. Jak unijni urzędnicy mogą nam to narzucać? Ludzie niezamożni staną się jeszcze bardziej biedni przez Zielony Ład. Jako Solidarność nie możemy na to pozwolić

– mówił młody związkowiec.

– Jak zwolennicy Zielonego Ładu są tacy mądrzy i chcą ratować klimat, to niech wsiądą w swoje drogie samoloty, polecą do Chin, do Indii, do Arabii i niech wytłumaczą im, że paliwa kopalne są nieekologiczne i żeby przestali je wydobywać. W moment zabili by ich śmiechem i odesłali z powrotem do Europy

– dodał.

Łukasz Żuchowicz wspomniał też o dziedzictwie Solidarności.

Solidarność powstała na wartościach chrześcijańskich i jako młodzi musimy o tym pamiętać. Musimy pamiętać o błogosławionym księdzu Jerzym Popiełuszce i świętym Janie Pawle II, dzięki którym komunizm w Polsce upadł

– podsumował.

źródło: tysol.pl