Wystawa IPN „Stan wojenny 1981–1983”. Teraz można zobaczyć ją online

• czwartek, 16 Grudnia 2021
  • Regiony
  • Autor: Admin

Stan wojenny trwał 586 dni. W pierwszych godzinach wyprowadzono na ulice 70 tys. żołnierzy i 30 tys. milicjantów. Około 10 tys. osób internowano. Dowiedz się więcej z ekspozycji Instytutu Pamięci Narodowej.

W siedzibie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” 10 grudnia odbyła się prezentacja wystawy elementarnej IPN „Stan wojenny 1981–1983”. Ekspozycja będzie dostępna dla zwiedzających do 29 grudnia. Teraz również można zapoznać się z jej treścią również online.

Zobacz online wystawę IPN „Stan wojenny 1981–1983”

Treść ekspozycji zaprezentowali prof. Mirosław Golon, dyrektor IPN Gdańsk, Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, oraz Krzysztof Drażba, naczelnik OBEN IPN Gdańsk.

– Pamiętajmy o ofiarach stanu wojennego – zamordowanych, tysiącach więzionych, internowanych, masowo zwalnianych z pracy i zmuszanych do emigracji – mówił prof. Golon.

Krzysztof Dośla podziękował Instytutowi Pamięci Narodowej za przygotowanie wystawy. Wskazał, że potrzeba było wielu lat, by w wolnej ojczyźnie można było stwierdzić, że stan wojenny był zbrodnią przeciwko narodowi.

13 grudnia 1981 r. świat dowiedział się o utworzeniu Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego. W jej skład weszło 22 wyższych wojskowych (…), a na jej czele stanął premier PRL i I sekretarz Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej gen. Wojciech Jaruzelski. Była ona tworem pozakonstytucyjnym. WRON formalnie przejęła rządy w kraju (…), w rzeczywistości decyzje podejmował jednak Jaruzelski wraz z grupą najbliższych współpracowników, czyli tzw. dyrektoriat. WRON była przedmiotem wielu żartów i kpin – popularnie nazywano ją „wroną”.

www.tysol.pl