Wyjątkowy koncert pod patronatem przewodniczącego „Solidarności”

• piątek, 14 Maja 2021
  • Regiony
  • Autor: Admin

Już w niedzielę 16. maja w Kościele pw. Św. Bartłomieja w Gliwicach odbędzie się koncert refleksyjny pt. „NIE MA WOLNOŚCI BEZ SOLIDARNOŚCI, NIE MA SOLIDARNOŚCI BEZ MIŁOŚCI” złożony jest w hołdzie naszemu wielkiemu papieżowi i rodakowi – Świętemu Janowi Pawłowi II, będącemu krzewicielem cywilizacji miłości. Koncert będzie transmitowany na żywo na kanale Youtube.

Koncert wypełniony jest pieśniami i piosenkami, których treści dopełniają słowa Świętego Jana Pawła II. W repertuarze znalazły się m.in. utwory, które w latach 80-tych XX wieku towarzyszyły Polakom w narodzinach SOLIDARNOŚCI w drodze ku WOLNOŚCI, jak „Modlitwa o wschodzie słońca” do słów Natana Tenenbauma, z muzyką Przemysława Gintrowskiego, czy „Pięć głosów z kraju. Modlitwa” Jacka Kaczmarskiego. W czasie koncertu usłyszymy również nastrojowe pieśni religijne pełne żaru wiary, nadziei i miłości.

W koncercie wystąpią:

Agnieszka Bielanik-Witomska – wokal
Krzysztof Świtała – trąbka
Adam Szaruga – gitara

Współorganizatorami koncertu jest Parafia pw. Św. Bartłomieja w Gliwicach oraz Fundacja Music Art, Patronat Honorowy objął Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

ml