Wybory w organizacji związkowej Solidarności przy Cementowni „Warta” S.A.

• czwartek, 09 Marca 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

2 marca br. prawie 40 delegatów dokonało wyboru nowych władz związku na kadencję 2023 -2028. W związku z liczebnością organizacji związkowej, ponad 200 członków, i specyfiką pracy wybory władz komisji zakładowej odbyły się w formule zakładowego zebrania delegatów. Na przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność po raz kolejny został wybrany Adam Golec.
Dokonano wyboru członków Komisji Zakładowej i Komisji Rewizyjnej. Ponadto wybrano delegatów na WZD  Regionu i na Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Materiałów Budowlanych NSZZ Solidarność. Na spotkanie przybyli przedstawiciele Solidarności z największej cementowni w Europie – cementowni „Górażdży”, jak również z cementowni „Odra”.
„Cieszę się z mandatu zaufania jakie ponownie otrzymałem w moim zakładzie – mówił świeżo po wyborze nowy/stary przewodniczący Adam Golec – Dla naszej branży nadchodzące lata to na pewno będzie trudny okres. Wyzwania związane z transformacją na gospodarkę niskoemisyjną, skokowym wzrostem cen energii i stopniowo wprowadzanym w Unii Europejskiej granicznym podatkiem węglowym (ang. CBAM) na pewno znacząco odbiją się na pozycji pracowników, których jako Solidarność reprezentujemy.”
Warto dodać, że Adam Golec jest również przewodniczącym Krajowego Sekretariatu Budownictwa i Przemysłu Drzewnego NSZZ Solidarność, współprzewodniczącym Zespołu Trójstronnego ds. Budownictwa i Gospodarki Komunalnej przy Ministrze Rozwoju i Technologii i członkiem Komisji Krajowej NSZZ S.
W wyborach i rozmowach odbytych po ich przeprowadzeniu uczestniczył również, zaproszony przez Komisję Zakładową, prezes cementowni „Warta” S.A. Pan Dariusz Gawlak.
pp