Wpływ Covid-19 i inflacji na pensje oraz siłę nabywczą pieniądza – ukazał się nowy raport MOP

• piątek, 13 Stycznia 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Ostatnie lata były bardzo trudne. Na początku 2020 roku niespodziewanie uderzyła pandemia Covid-19, a gdy wydawało się, że powoli wychodzimy z kryzysu, Ukraina została najechana przez Rosję. Te dwa kryzysy, które nałożyły się na siebie wywołały dynamiczny wzrost Inflacji, co w konsekwencji doprowadziło do spadku realnych wynagrodzeń.

Globalne pensje w pierwszej połowie 2022 roku spadły średnio 0.9%, a gdyby z zestawienia wyłączyć Chiny, które notują średni wzrost wynagrodzeń wyższy niż w innych państwach, spadek szacuje się na 1.4%. W przypadku UE stawki realne wzrosły o 0.4% w 2020, 1.3% w 2021 i spadły o 2.4% w pierwszej połowie 2022. Jak zwykle w czasach kryzysu najbardziej poszkodowani są ci najbiedniejsi. Nie inaczej jest tym razem.

Gospodarstwa domowe o najniższych dochodach najbardziej odczuły dynamiczny wzrost inflacji, jako że wydają większą część swoich dochodów na niezbędne wydatki związane z utrzymaniem, a te właśnie wzrosły najwięcej. Przykładowo w Meksyku, 10% najbiedniejszych na jedzenie przeznacza 42% swojej pensji, podczas gdy 10% najbogatszych tylko 14%. Dane z ponad 100 krajów ze wszystkich regionów świata wykazały, że ceny jedzenia, mieszkania i transportu wzrosły dużo bardziej niż ogólna inflacja CPI. Głównym motorem napędowym spadających wynagrodzeń w 2020 były masowe zwolnienia, które dotknęły głównie ludzi pracujących za minimalne wynagrodzenie. Stawki minimalne, które są uważane za instrument chroniący najbiedniejszych i ich rodziny, drastycznie poszły w dół. Obrazuje to problemy z jakimi borykają się osoby najmniej zarabiające.

Mając na celu ochronę przed jeszcze większą inflacją banki centralne na całym świecie podniosły stopy procentowe. Wskazuje się, że zacieśnianie polityki monetarnej może mieć druzgocące skutki dla części populacji, jak na przykład znaczny wzrost rat kredytowych, i doprowadzić do recesji. Istotne jest zatem równoważenie możliwych ryzyk. Kluczowym pytaniem jest, jak prawdopodobne jest wpadnięcie w spiralę płacowo – inflacyjną. Według raportu MOP wzrost płac nie nadąża za inflacją, podczas gdy produktywność pracy w krajach wysoko rozwiniętych wzrasta. Jest więc przestrzeń na podwyższenie płac bez wpadania w spiralę płacowo-cenową.

Cały raport MOP dostępny jest pod tym linkiem.

wg