Warsztaty dla delegatów do Europejskich Rad Zakładowych

• Branże
  • Autor: Admin

fot. pixabay.com

Jakie zapisy warto mieć w swoim porozumieniu o Europejskiej Radzie Zakładowej? W jaki sposób przygotować się do ewentualnego sporu sądowego z zarządem centralnym? Analiza poszczególnych umów ERZ i kwestia komunikacji międzykulturowej pomiędzy delegatami to były najważniejsze aspekty szkolenia dla związkowców z „Solidarności” zaangażowanych w prace ERZ. Szkolenie odbyło się w ośrodku związkowym „Savoy” w Spale, w dn. 23-25.11.2022r.
„Tym spotkaniem rozpoczęliśmy kolejny cykl szkoleń dla naszych delegatów działających w Radach – mówi Przemek Pytel, z Biura Branżowo-Konsultacyjnego KK NSZZ „S”. – W trakcie kilku szkoleń organizowanych od wiosny do października tego roku przeszkoliliśmy ponad 30 osób, które miały niewielki staż w ERZ. Obecnie ta grupa, wzmocniona delegatami z dużym doświadczeniem, rozpoczyna kolejny moduł szkoleniowy, który będzie miał charakter bardziej warsztatowy polegający na konfrontowaniu spostrzeżeń samych uczestników pomiędzy sobą jak i z trenerami określającymi poszczególne zakresy tematyczne. Tyle założenia, natomiast przechodząc do oceny bieżących wydarzeń to jesteśmy bardzo zadowoleni z zainteresowania i feedbacku, który otrzymujemy od uczestników. Świadomie używam liczby mnogiej ponieważ poza Biurem Branżowym cykl jest organizowany dzięki zaangażowaniu Działu Szkoleń KK i Romualda Jagodzińskiego, eksperta niezależnego.”
„Mnie szczególnie zainspirował temat dobrych praktyk w funkcjonowaniu ERZ jak również możliwość poznania informacji z innych Rad, jak na co dzień funkcjonują, co robią inni delegaci aby ERZ spełniało swoją rolę” – powiedział Mateusz Wawrzeniuk, członek ERZ Hitachi.
„Ciekawym pomysłem jest podjęcie próby szukania przez delegatów tematów, które mogą mieć zasięg międzynarodowy w danej firmie i dzięki tematu konsolidowania swojej ERZ, a jednocześnie budowaniu pozycji partnera w relacjach z zarządem centralnym koncernu” – dodał Sławomir Niemirski z organizacji „S” w Barry Callebaut.
Wartością dodaną dla uczestników szkolenia była możliwość porównania i analizy swoich porozumień. Była to również inspiracja dla tych z uczestników, których porozumienie w trakcie przeglądu okazywało się nieco słabsze od innych.
Europejskie Rady Zakładowe to materia delikatna i trudna, ale jednocześnie z dużym potencjałem korzyści dla pracowników. Niezmiernie ważny jest czynnik ludzki, to w jaki sposób osoby pracujące w ERZ będą potrafiły wyegzekwować zapisy określające uprawnienia delegatów do konsultacji i informacji. Równie istotne jest nastawienie zarządów centralnych do współpracy z reprezentacją pracowników.
„Jest szereg elementów, który dodatkowo wpływają na skuteczność działania ERZ, np. poziom uzwiązkowienia” – komentował Andrzej Kozłowski z ERZ w Essity.
„To prawda – dodał Krzysztof Adamek z ERZ w firmie Roca – Aby delegaci tworzyli jedną drużynę muszą chcieć grać do jednej bramki. Niemniej poziom informacji jaki otrzymaliśmy, pomysły na rozwiązania praktyczne, które zostały nam przedstawione podczas szkolenia na pewno będą dla nas przydatne”.
Spotkanie dla kolejnej grupy planowane jest już w drugim tygodniu grudnia.
pp