W ZOWERZE podpisali pierwsze porozumienie z pracodawcą

• piątek, 24 Marca 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

Dzięki staraniom związkowców z „Solidarności” pracownicy spółki ZOWER w Czerwionce-Leszczynach otrzymali jednorazową premię inflacyjną wynoszącą średnio 1500 zł brutto. Znacząco zwiększona została także wartość posiłków regeneracyjnych, co przełożyło się na poprawę ich jakości. W najbliższych tygodniach w firmie powinno dojść do rozmów na temat podwyżek wynagrodzeń.

Jak poinformował Grzegorz Nowakowski, przewodniczący zakładowej „Solidarności”, porozumienie w tej sprawie podpisane zostało 14 marca, a kilka dni później na konta pracowników zakładu wpłynęła premia inflacyjna. Jeden z zapisów porozumienia stanowi, że po zatwierdzeniu budżetu firmy, co powinno nastąpić do końca marca, strony wrócą do negocjacji na temat wzrostu płac.

– Gdybyśmy się w zeszłym roku nie zorganizowali w „Solidarności”, to teraz pewnie nic byśmy nie wywalczyli, bo wcześniej pracodawca nie chciał rozmawiać z pracownikami ani o podwyżkach, ani o innych kwestiach – mówi Grzegorz Nowakowski. – Doprowadzenie do wypłaty premii inflacyjnej i do podniesienia wartości posiłków regeneracyjnych to nasz pierwszy związkowy sukces. Teraz czekamy na rozmowy płacowe i podwyżki. Z informacji przekazanych przez pracodawcę wynika, że możliwy jest wzrost wynagrodzeń na poziomie 13-14 proc. – dodaje Nowakowski.

Spółka zajmuje się wykorzystaniem odpadów pogórniczych: odzyskiem węgla i surowców kruszywowych oraz rekultywacją hałd i zatrudnia niespełna 50 osób. Do „Solidarności”, która działa w firmie od lipca 2022 roku, należy większość pracowników. Zakład należy do Grupy PGE.

www.solidarnosckatowice.pl