W TVP porozmawiają o podwyżkach

• Branże
  • Autor: Admin

Siedziba Telewizji Polskiej w Warszawie

Portal Wirtualnemedia.pl donosi, że w przyszłym tygodniu Telewizja Polska ma rozpocząć z Solidarnością rozmowy dotyczące podwyżki pensji.
Wirtualnemedia.pl przekazuje, że działająca w Telewizji Polskiej Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” na podstawie porozumienia zawartego z zarządem TVP w ub.r. zwróciła się kilka tygodni temu o przystąpienie do negocjacji na temat zasad wynagradzania.
– W poniedziałek dostaliśmy informację o składzie grupy negocjacyjnej, jesteśmy gotowi do rozmów – powiedział portalowi Wirtualnemedia.pl Jarosław Najmoła, przewodniczący działającej w Telewizji Polskiej Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność”. – Czekamy jeszcze na konkretny termin, myślę, że to kwestia kilku dni – dodał.
O konkretnych postulatach Najmoła nie chciał na razie mówić. – Najpierw musi dowiedzieć się o nich pracodawca – wyjaśnił.
Jak pisze portal Wirtualnemedia.pl, związkowcy chcą wynegocjować kolejne podwyżki z powodu utrzymującej się od ponad roku kilkunastoprocentowej inflacji.
„O wzrost wynagrodzeń na przełomie 2021 i 2022 roku zwróciła się zarówno Solidarność, jak też dwie inne działające w Telewizji Polskiej organizacje pracownicze: Związek Zawodowy Pracowników Twórczych TVP „Wizja” i Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Radia i Telewizji. Proponowały m.in. podwyżkę pensji zasadniczej przynajmniej o 1,5 tys. zł wszystkim pracownikom z premią motywacyjną oraz pensji zasadniczych wszystkim pracownikom z premią zadaniową i honorariami do minimalnego wynagrodzenia, przywrócenia miesięcznej premii motywacyjnej w wysokości co najmniej 20 proc. dla pracowników czasowo-premiowych, podniesienie premii zadaniowej i honorariów oraz przywrócenie dodatku stażowego” – czytamy.
Portal donosi, że władze Telewizji Polskiej spełniły postulaty częściowo, podkreślając w komunikacie, że firma „dokonała analizy możliwości finansowych i na tej podstawie została podjęta decyzja w zakresie podwyższenia wynagrodzeń pracowników najmniej zarabiających, zatrudnionych w czasowo-premiowym systemie płac z premią motywacyjną”.

www.tysol.pl