W Olsztynie Solidarność pikietowała okazując wsparcie dla Jolanty Stecyk

• czwartek, 09 Marca 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

fot. ZR Warmińsko-Mazurskiego NSZZ „S”

8 marca z inicjatywy Zarządu Regionu Warmińsko-Mazurskiego NSZZ „S” przed Sądem Okręgowym w Olsztynie zorganizowano pikietę wspierającą Przewodniczącą Solidarności w Warmińsko-Mazurskim Szpitalu Wojewódzkim w Olsztynie Jolantę Stecyk, członka Zarządu Regionu.

„Toczą się z dwóch stron sprawy sądowe, o naruszenie dóbr osobistych. Nasza koleżanka złożyła sprawę w związku ze szkalującym ją, jej zdaniem, pismem zainicjowanym przez związek pielęgniarski” – przekazują związkowcy z Olsztyna. Druga sprawa toczy się z powództwa liderek związku pielęgniarskiego.

Zawiadomienia

Jak przekazują związkowcy, przewodniczące regionalnych struktur Ogólnopolskiego Związku Pielęgniarek i Położnych dwukrotnie złożyły ponadto przeciwko Pani Stecyk zawiadomienie do Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej, Wojewódzkiego i Naczelnego.

„Rzecznicy nie zgodzili się z zarzutami i nie wszczęli procedury dyscyplinującej wobec Przewodniczącej Solidarności. Zarówno Region jak i Regionalna Sekcja Służby Zdrowia wnosiły też o interwencję dyrekcję Szpitala i Krajową Sekcję Służby Zdrowia” – przekazują przedstawiciele ZR Warmińsko-Mazurskiego NSZZ „S”.

Pikietę, która odbyła się 8 marca przed Sądem Okręgowym w Olsztynie wsparły m.in: organizacje Solidarności w Michelin Polska, PKP PLK, Szpitalu Wojewódzkim, Urzędzie Wojewódzkim, Polskiej Spółce Gazowniczej, oraz firmie Indykpol S.A.

źródło: tysol.pl