Światowy indeks przestrzegania praw pracowniczych i związkowych (I)

• poniedziałek, 30 Sierpnia 2021
  • Zagranica
  • Autor: Admin

fot. MKZZ

Międzynarodowa Konfederacja Związków Zawodowych jak co roku, w czerwcu opublikowała swój Globalny Indeks Praw (ITUC Global Rights Index).  Publikacja powstała w szczególnym momencie, obrazując pierwszy rok w którym mieliśmy do czynienia z epidemią Covid- 19. W tym tygodniu przedstawimy w kolejnych notkach najważniejsze informacje zawarte w tegorocznej edycji indeksu.

Prezentowany obraz jest głęboko pesymistyczny. Dokument pokazuje w jaki sposób rządy i pracodawcy wykorzystali pandemię do szykanowania pracowników; obrazuje naruszanie prawa do rokowań zbiorowych; wzmożony nadzór nad pracownikami i podważenie prawa do prywatności oraz ograniczoną wolność słowa i zgromadzeń.

-Global Right Index przedstawia oczywiście pewne hasła i przykłady – nie da się przedstawić w jednym opracowaniu niuansów sytuacji we wszystkich państwach na świecie -komentuje Barbara Surdykowska z Biura Eksperckiego KK NSZZ „Solidarność”. -Nie jest to zresztą celem tego opracowania- ma ono za zadanie po pierwsze poinformować nas i uwrażliwić na to co się dzieje w tych miejscach na świecie które rzadko „goszczą” w naszej świadomości. A także choćby w minimalnym stopniu uwrażliwić nas na historie poszczególnych ludzi które kryją się za tymi informacjami – dodaje ekspertka.

Najważniejsze kwestie na które zwracają uwagę autorzy opracowania:

• Miejsca pracy stają się coraz mniej bezpieczne, w związku z większymi ograniczeniami działalności związków zawodowych na Białorusi, w Kolumbii, w Kambodży czy Birmie.
  • Wzrasta nadzór nad pracownikami co w szczególności obrazują działania jakie podejmuje koncern Amazon wobec pracowników centrów dystrybucyjnych na całym świecie.
  • Rozmontowywane są wcześniej istniejące prawa pracownicze, czego przykładem są represyjne przepisy uchwalone w Hondurasie, Indiach, Indonezji, Słowacji czy Urugwaju.

Sharan Burrow, sekretarz generalna MKZZ komentuje: „Pandemia COVID-19 zniszczyła miejsca pracy, społeczności i życie. Globalny Right Index  ujawnia haniebne działania rządów i firm, które realizowały program antyzwiązkowy w obliczu pracowników, którzy stanęli na pierwszej linii, zapewniając niezbędną pracę, aby utrzymać funkcjonowanie gospodarek i społeczności. Kiedy uderzył COVID-19, dowiedzieliśmy się, kim są bohaterowie. Pracownicy na całym świecie opiekowali się chorymi, dostarczali jedzenie na nasze stoły i utrzymywali gospodarkę w ruchu. Ale mimo wszystko pracownicy są atakowani jak nigdy dotąd. Rządy i pracodawcy wykorzystali pandemię, aby wyzyskiwać ludzi od których zależy bieżące funkcjonowanie gospodarki, poprzez zwiększenie nadzoru, łamanie porozumień, zwalnianie pracowników, blokowanie i zastraszanie związków zawodowych oraz uciekanie się do przemocy i morderstw” -podsumowuje Burrow.

bs