Światowe społeczeństwo zmusza białoruski reżim do przestrzegania praw pracowniczych

• środa, 07 Czerwca 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

Przedstawiciele „Solidarności” przebywają obecnie w Genewie na 111. Międzynarodowej Konferencji Pracy (MKP). Jednym z głównych tematów jest zastosowanie środków przymusu wobec białoruskiego reżimu z powodu 20-letniego braku wolności zrzeszania się w niezależnych związkach zawodowych i niemożności prowadzenia negocjacji zbiorowych z pracodawcami.

Sprawa o naruszenie Konwencji MOP nr 87 i 98, które zobowiązują Białoruś do przestrzegania prawa do wolności zrzeszania się toczy się od 2003 roku. Jednak po aresztowaniu wielu liderów związków zawodowych w 2022 r. i likwidacji związków zrzeszonych w Białoruskim Kongresie Demokratycznych Związków Zawodowych (BKDP) stało się jasne, że białoruski reżim nie tylko nie podjął działań w kierunku wdrożenia zaleceń Komisji Śledczej, ale także doprowadził sytuację do skrajności. Takie postępowanie reżimu zmusiło MOP do zdecydowanej reakcji.

MOP wszczęła procedurę egzekwowania zaleceń Komisji Śledczej na mocy artykułu 33 Konstytucji MOP. Artykuł ten został przywołany tylko raz w ponad 100-letniej historii MOP, przeciwko juncie wojskowej w Myanmarze.

W dniu 06.06.2023 r. Komitet ds. Ogólnych MKP zatwierdził rezolucję, która wzywa wszystkie kraje na świecie do „rozważenia, w świetle ustaleń Komisji Śledczej, relacji jakie wiążą je z rządem Białorusi”. W praktyce rezolucja ta daje prawo do zerwania wszelkich stosunków z białoruskim reżimem, dopóki na Białorusi nie będzie funkcjonował prawdziwy dialog społeczny. Spośród 56 członków Komitetu ds. Ogólnych, tylko rządy Rosji i Chin głosowały przeciwko rezolucji.

Ostateczna decyzja w sprawie rezolucji dotyczącej Białorusi należy do delegatów Konferencji ze 187 krajów świata i zostanie podjęta na sesji plenarnej w dniu 12 czerwca 2023 r.

yr, kb