Spór zbiorowy w Bogdance. „S” i inne związki żądają m.in. wyższych płac

• piątek, 02 Lutego 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

NSZZ „Solidarność” w LW „Bogdanka” wraz z pozostałymi związkami zawodowymi, działającymi w firmie, rozpoczął spór zbiorowy z pracodawcą. Związkowcy żądają wzrostu wynagrodzeń pracowników o 15 proc. i zwiększenia odpisu na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych na 2024 r.

„Propozycja zarządu w żadnym stopniu nie spełniają oczekiwań załogi”

„Propozycja zarządu spółki nie zakłada nawet indeksacji wynagrodzeń do współczynnika inflacji za 2023 rok. Przedstawione propozycje nie odzwierciedlają możliwości płacowych Spółki wobec uzyskanych w 2023 roku wyników finansowych. W żadnym stopniu nie spełniają oczekiwań załogi w kontekście wysiłku włożonego w osiągnięcie wyniku”

– napisali przedstawiciele związków zawodowych w uzasadnieniu do zgłoszenia sporu zbiorowego.

Związki zawodowe poinformowały także, postanowiły odwołać się do właściwych w takiej sytuacji rozwiązań prawa wchodząc w spór zbiorowy z Zarządem LW Bogdanka S.A. z wszelkimi przewidzianymi ustawą konsekwencjami.

źródło: tysol.pl/NSZZ „S” Region Środkowo-Wschodni/fb NSZZ „S” Lubelski Węgiel „Bogdanka” S.A.