Solidarność w Essity Operations Poland prowadzi akcję informacyjną

• środa, 22 Listopada 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

„Uzasadniona jest ocena, że postępowanie mediacyjne nie doprowadzi do rozwiązania sporu i konieczne jest zastosowanie innych działań przewidzianych ustawą o sporach zbiorowych, które mamy nadzieję skłonią Pracodawcę do osiągnięcia kompromisu i zakończenia sporu zbiorowego” – napisali związkowcy z Solidarności w oławskim Essity Operations Poland w ulotce rozdawanej w czwartek 16 listopada pracownikom

Każdy zainteresowany pracownik, będzie wchodził do zakładu pracy w kamizelce z logiem związku zawodowego Solidarność, następnie w szatni pozostawi ją w szafce ubraniowej, a po zakończonej pracy, pracownik po przebraniu się w odzież prywatną zakłada na nią ponownie kamizelkę i przechodzi w niej za bramę zakładu. I tak przez 7 kolejnych dni, do czwartku 23.11.2023 r.

„Uświadomienie pracodawcy skali poparcia załogi dla zgłoszonych żądań”

Celem akcji jest uświadomienie pracodawcy skali poparcia załogi dla zgłoszonych żądań podwyższenia wynagrodzeń. Zakładowa NSZZ “Solidarność” Essity pojęła uchwałę o przeprowadzeniu działań protestacyjnych na terenie zakładu pracy. Obniżyliśmy nasze żądania do 500 zł brutto (ok. 430 zł na rękę). Ostateczną propozycją Pracodawcy było 3 % podwyżki brutto (co przykładowo przy wynagrodzeniu 5400 zł brutto daje ok. 139 zł podwyżki na rękę). W akcji bierze udział wielu pracowników. Komisja Zakładowa dziękuję za udział.

źródło: NSZZ „S” Region Dolny Śląsk