Solidarność protestuje przeciw planom likwidacji Inspektoratu ZUS w Wysokiem Mazowieckiem

• czwartek, 27 Lipca 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

Zarząd Oddziału Regionu Podlaskiego NSZZ „Solidarność” w Wysokiem Mazowieckiem protestuje przeciwko planom likwidacji Inspektoratu ZUS w Wysokiem Mazowieckiem.

Związkowcy w pisemnym proteście z 25 czerwca br. wyrazili sprzeciw wobec działań kierownictwa ZUS w Białymstoku „zmierzających do całkowitego zlikwidowania Inspektoratu ZUS w Wysokiem Mazowieckiem”.

– Uczestniczyliśmy w ubieganiu się aby powstał Inspektorat ZUS w Wysokiem Mazowieckim. Był duży opór i nieprzychylność władz powiatu zambrowskiego i łomżyńskiego. Postanowiono warunki, że jak znajdziemy lokal to powstanie Inspektorat ZUS. Dzięki pewnym okolicznościom taki lokal za marne pieniążki został zaproponowany przez NSZZ „Solidarność” i zakupiony przez ZUS. W minionym okresie swej działalności Inspektorat był ograniczony w swej usługowej działalności. Oddział NSZZ „Solidarność” musiał kilka razy interweniować i bronić ograniczeń działalności Inspektoratu. Wielka nieprzychylność kierownictwa ZUS w Białymstoku była praktycznie ciągła i bezpodstawna – podkreślili związkowcy.

Żądamy wycofania się z błędnych decyzji

– Sądziliśmy, że te czasy minęły i dotychczasowe zagrożenia dla istnienia Inspektoratu się skończyły. Dochodziło do szantażu pracowników. Odbywały się rozprawy sądowe itd. Okazuje się, że dużo się zmienia w naszym kraju a przeciwnicy Inspektoratu ZUS w Wysokiem Mazowieckim jakoś się przechowali. Będziemy walczyć z ograniczeniem dostępu do usług dla emerytów i rencistów powiatu wysokomazowieckiego. Żądamy wycofania się z błędnych decyzji – napisano w proteście Zarządu Oddziału Regionu Podlaskiego NSZZ „Solidarność” w Wysokiem Mazowieckim.

źródło: Region Podlaski NSZZ ,,S”/ Tysol.pl