Solidarność mówi „nie!” wydzieleniu „Zielonego Bloku” poza strukturę Elektrowni Połaniec

• środa, 28 Kwietnia 2021
  • Regiony
  • Autor: Admin

Joanna Dróżdż Przewodnicząca MOZ NSZZ „Solidarności” pracowników Elektrowni Połaniec i Spółek przedstawiła stanowisko w którym wyraża sprzeciw wobec wydzielenia „Zielonego Bloku” poza strukturę organizacyjną Elektrowni Połaniec.

W związku z uzyskanymi informacjami dotyczącymi procesu transformacji energetycznej i wynikającej z niego przyszłości Elektrowni Połaniec, Zarząd Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Elektrowni Połaniec i Spółek zdecydowanie sprzeciwia się wydzieleniu „Zielonego Bloku” poza strukturę organizacyjną Elektrowni Połaniec i przekazaniu go do zewnętrznych obszarów, powiązanych z branżą energetyczną

– czytamy. Przewodnicząca „Solidarności” w Elektrowni Połaniec podkreśla, że „Zielony Blok” o mocy 225 MW jest największą na świecie jednostką wytwórczą w 100% opalaną biomasą, produkującą rocznie około 1,5 TWh „czystej” energii elektrycznej (całościowo ok. 8,4 TWh rocznie), co daje Elektrowni Połaniec bardzo wysoką pozycję w Polsce pod względem ilości wytwarzanej energii.

Jest on ściśle powiązany z układem technologicznym Elektrowni, i stanowi integralną część całej struktury organizacyjnej Elektrowni. Ponadto koszty budowy „Zielonego Bloku” ponosili głównie pracownicy Spółki „córki” Bioenergii jak i Elektrowni. W naszym przekonaniu proponowany proces transformacji doprowadzi do likwidacji miejsc pracy nie tylko w Połańcu ale również wygeneruje powszechne ubóstwo energetyczne Polaków oraz spowoduje brak możliwości zdobycia środków na utrzymanie rodzin poprzez trwałą utratę potencjału zatrudnienia gdziekolwiek na terenie RP. W wypadku sfinalizowania zaplanowanych działań zachwiane zostanie bezpieczeństwo energetyczne kraju

– zaznacza Joanna Dróżdż.

Oczekujemy zharmonizowanych rozwiązań, środków i działań eliminujących negatywne skutki społeczne transformacji energetycznej dla pracowników branży energetycznej i kraju. Jesteśmy gotowi na obronę naszych miejsc pracy, na walkę o stabilną przyszłość. Podkreślamy, że żaden proces gospodarczy nie będzie skutecznie przeprowadzony bez zgody i poparcia społecznego. Zwracamy się do struktur ponadzakładowych oraz Posłów Ziemi Świętokrzyskiej o aktywne włączenie się w obronę przyszłości pracowników Elektrowni Połaniec, Enea Bioenergii i Enea Połaniec Serwis a także pracowników Spółek zewnętrznych pracujących na rzecz Elektrowni i naszego regionu.