Solidarność krzewi kult św. Jana Pawła II

• środa, 01 Marca 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

Polsko-Włoskie Stowarzyszenie Shardana oraz przedstawiciele NSZZ „Solidarność” Regionu Mazowsze we współpracy z kapłanem Archidiecezji Warszawskiej ks. kanonikiem Czesławem Banaszkiewiczem przyjacielem ks. Jerzego Popiełuszko, sprowadzili relikwię św. Jana Pawła II Selargius koło Cagliari na Sardynii.

Relikwiarz zawierający kroplę krwi z dnia zamachu na Jana Pawła II 13 maja 1981 roku został przekazany przez JE Kardynała Dziwisza, staraniem Stowarzyszenia Shardana i Komisji Członków Indywidualnych Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność”.

– Latem ubiegłego roku ks. Czesław Banaszkiewicz był serdecznie przyjęty przez Don Ireneo, proboszcza kościoła Santissima Maria Assunta w Selargius. Wracając do Polski, ksiądz podjął kroki, aby poprosić JE Kardynała Dziwisza o relikwię, w celu propagowania i umacniania kultu św. Jana Pawła II na Sardynii – wyjaśnia Tadeusz Moscipan z delegacji „Solidarności”.

W sobotę, 18 lutego br. w obecności ponad tysiąca wiernych odbyła się dziękczynna Msza św. koncelebrowana przez JE Giuseppe Baturi, Arcybiskupa Cagliari.

Na uroczystość przybyli przedstawiciele najważniejszych instytucjonalnych urzędów południowej Sardynii, oraz wszyscy prezydenci największych miast regionu.

NSZZ „Solidarność” reprezentowana była przez Komisję Członków Indywidualnych Regionu Mazowsze.

Region Mazowsze