Skandal w Radiu Zachód. Zielonogórska Solidarność wydaje oświadczenie

• czwartek, 01 Lutego 2024
  • Regiony
  • Autor: Admin

„Zarząd Regionu Zielonogórskiego NSZZ «Solidarność» stanowczo protestuje przeciwko nieuzasadnionemu i bezprawnemu rozwiązaniu umów o pracę z dziennikarzami «Radia Zachód»: Łukaszem Brodzikiem, Markiem Poniedziałkiem i Adamem Ruszczyńskim. Nie ma naszej zgody na łamanie praw i wolności związkowych przez dokonywanie czynności ze stosunku pracy z pogwałceniem ustawowych praw reprezentującego pracowników związku zawodowego” – napisano w oświadczeniu Zarządu Regionu Zielonogórskiego NSZZ „S”.

Przypomnijmy, w ubiegłym tygodniu wypowiedzenia z pracy otrzymali pracownicy Radia Zachód i jednocześnie członkowie i działacze zakładowej Solidarności: Łukasz Brodzik, przewodniczący KZ NSZZ „S”, Marek Poniedziałek, członek KZ NSZZ „S”, i Adam Ruszczyński.

„Czystka personalna”

Proces likwidacji i postawione zarzuty w uzasadnieniu do wypowiedzenia umowy o pracę w naszej ocenie wykorzystywane są do zwykłej czystki personalnej

– skomentował sprawę przewodniczący zielonogórskiej Solidarności Bogusław Motowidełko.

Od dzisiaj Region Zielonogórski NSZZ „Solidarność” podejmuje wszelkie czynności prawne, organizacyjne i protestacyjne w obronie Łukasza Brodzika, który jest przewodniczącym Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Radiu Zachód

– dodał Bogusław Motowidełko.

ZR Zielonogórskiego NSZZ „S” domaga się przywrócenia zwolnionych dziennikarzy do pracy

Dziś Zarząd Regionu Zielonogórskiego NSZZ „S” wydał oświadczenie, w którym stanowczo protestuje przeciwko, jak pisze, „nieuzasadnionemu i bezprawnemu rozwiązaniu umów o pracę z dziennikarzami Radia Zachód (…)”.

Zwolnienia w „Radiu Zachód”, jak wynika z uzasadnienia tej decyzji, nie mają podstaw merytorycznych. Są kolejnym potwierdzeniem, że postawienie prawidłowo funkcjonującej spółki w stan likwidacji służy jedynie dokonaniu politycznie motywowanych czystek w mediach publicznych. To kolejny krok na drodze do ograniczenia swobód obywatelskich i wprowadzenia cenzury przez narzucenie społeczeństwu jedynie słusznej narracji

– napisano w oświadczeniu.

Autorzy oświadczenia dodali, że pozbycie się niesłusznych dziennikarzy to nie tylko odwet za trudne pytania i strach przed ujawnianiem niewygodnych dla władzy faktów. To przede wszystkim odmówienie obywatelom prawa kontaktu z uznanymi i szanowanymi przez nich publicystami. To również odebranie możliwości wyboru programów, które uważają za szczególnie wartościowe i z którymi przez lata czuli się związani.

– napisali autorzy pisma.

źródło: tysol.pl