Seminarium BASTUN na temat sytuacji imigrantów na rynku pracy w rejonie Morza Bałtyckiego

• piątek, 17 Lutego 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

14 lutego odbyło się seminarium organizowane przez BASTUN, którego tematem przewodnim była trudna sytuacja imigrantów na rynku pracy. Jak się okazuje, głównym problemem pozostaje brak znajomości języków państw, w których decydują się osiedlić. Stanowi to spore obciążenie zarówno dla nich, jak i dla przedstawicieli związków zawodowych, ponieważ stanowi to poważną barierę komunikacyjną i utrudnia wsparcie. Dlatego zaleca się, by w związki zawodowe miały w swoich szeregach osoby, które mogą porozumieć się z pracownikami migrującymi.
Ponadto, za dobre rozwiązanie uznano organizowanie lekcji języków obcych dla imigrantów oraz ich dzieci, aby w przyszłości zapewnić im płynne wejście na rynek pracy. Dużą przeszkodą jest również brak zaufania imigrantów do pracodawców. Często boją się oni, że będą wykorzystywani przez swoich przełożonych oraz będą mieli gorsze warunki pracy i mniejsze wynagrodzenia. Jednym z najlepszych rozwiązań tego problemu, jakie zostało omówione na spotkaniu, to zatrudnienie w firmie tzw. „shop stewarda” – imigranta, który będzie reprezentował pozostałych rodaków. Ten sposób jest bardzo efektywny ze względu na zaufanie jakim shop steward jest darzony przez resztę pracowników. Dzięki niemu dużo łatwiej jest zatrudnić imigrantów i stworzyć dla nich środowisko, w którym czują się bezpiecznie i mają poczucie własnej wartości.
Skutecznym rozwiązaniem jest również organizacja giełdy pracy, gdzie pracodawcy mogą się spotkać z potencjalnymi pracownikami i przedstawić swoje oferty oraz omówić najważniejsze kwestie, jeszcze przed podjęciem pracy.
BASTUN to organizacja zrzeszająca 22 związki zawodowe z 10 krajów położonych w regionie Morza Bałtyckiego. Sieć reprezentuje w sumie 11 mln pracowników. W Polsce organizacja jest reprezentowana przez NSZZ “Solidarność”, OPZZ i Forum Związków Zawodowych. Priorytetem BASTUNu jest wzmocnienie pozycji związków zawodowych oraz monitorowanie i wpływanie na dyskurs polityczny w państwach bałtyckich w celu ochrony i poprawy praw pracowniczych na rynku pracy.
wg