Obowiązek wydawania pracownikom napojów chłodzących w pracy regulują następujące przepisy:

Art. 232 Kodeksu Pracy –pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.

Rodzaje tych napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania określa Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku Dz. U. nr 60, poz. 279;

§1 pkt. 2 – pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania prac.

§4.1 pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (BGT) powyżej 25°C,
2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10° C lub powyżej 25°C,
4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187kJ) u kobiet,
5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C

§4.2 Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspakajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku określonym w ust. 1 pkt. 1- napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.

§5. Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje oraz szczegółowe zasady ich wydawania, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa – pracodawca po uzyskaniu opini przedstawicieli pracowników.

§6.1 Napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.

§6.3 Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.

§13.1 Rozporządzenia MpiPS z dnia 27 września 1997r w sprawie ogólnych przepisów BHP (Dz. U. nr 169, poz. 1650 z 2003 r. ) – Pracodawca jest obowiązany zapewnić dostateczną ilość wody zdatnej do picia.

Helena Cioch, Specjalista ds. BHP Zarządu Regionu [źródło: Tygodnik Śląsko-Dąbrowski, 2007-05-22]

Translate »