Raport Global Rights Index 2023: Alarmujący stan praw pracowników na świecie

• wtorek, 04 Lipca 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

Międzynarodowa Konfederacja Związków Zawodowych (MKZZ) opublikowała raport „ITUC Global Rights Index 2023”. Raport ten przedstawia szczegółową analizę sytuacji praw człowieka na świecie, z naciskiem na fundamentalne prawa związkowe. Przedstawione w nim wyniki wskazują na szereg problemów i wyzwań, z jakimi mierzą się pracownicy w różnych krajach i sektorach. Niestety, zgodnie z raportem, wiele krajów nadal ogranicza prawa związkowe, co prowadzi do dyskryminacji i nadużyć, a de facto – łamania podstawowych praw człowieka.

Raport prezentuje szczegółowo 10 najgorszych krajów dla pracowników w 2023 roku. Wśród nich znajdują się Bangladesz, Białoruś, Ekwador, Egipt, Eswatini, Gwatemala, Mjanma, Tunezja, Filipiny i Turcja. To właśnie w tych krajach prawa pracowników są systematycznie łamane, a ich działania mające na celu ich obronę są ignorowane lub spotykają się z brutalną reakcją ze strony władz państwowych. W raporcie można przeczytać, że kluczowe wskaźniki naruszeń praw pracowników osiągnęły rekordowo wysokie poziomy. Przykładowo, w dziewięciu na dziesięć krajów naruszane jest prawo do strajku. W Kanadzie, Togo, Iranie, Kambodży i Hiszpanii pracownicy podejmujący decyzję o strajku są stawiani w stan oskarżenia lub są zwalniani.

Raport MKZZ ujawnia, że wiele innych państw na świecie stoi w obliczu podobnych wyzwań. Przykłady rażących przypadków obejmują ograniczanie prawa do zrzeszania się w związkach zawodowych, dyskryminację pracowników, a także problematykę pracy dzieci i pracy przymusowej. Są to istotne problemy, które wymagają uwagi zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym. Warto w tym miejscu wskazać m.in. na Turcję, Węgry i Białoruś, gdzie obserwuje się ograniczenia w wolności zrzeszania się, dyskryminacja pracowników oraz represje wobec działaczy związkowych. Przypadek Białorusi jest przy tym skrajny. W Rumunii natomiast zaobserwowano naruszenia praw pracowniczych, takie jak ograniczenia w prawie do strajku, dyskryminacja pracowników i brak odpowiednich środków ochrony.

Ograniczanie prawa do wolności słowa i zgromadzeń to kolejny problem, z jakim borykają się pracownicy na świecie. Raport wskazuje, że w 42% krajów obserwuje się ograniczenia w tym zakresie, często prowadzące do brutalnego traktowania protestujących pracowników przez siły policyjne. Przykładowo, we Francji legalne protesty spotykają się z agresywnym zachowaniem policji, aresztowaniami i użyciem gazu łzawiącego. W Iranie nauczycieli aresztuje się i bije za udział w demonstracjach 1 maja.

Polska również stoi przed wyzwaniami związanymi z prawami pracowniczymi. W raporcie MKZZ podkreśla się niepokojące przypadki ograniczania wolności zrzeszania się, dyskryminacji pracowników oraz naruszeń działania związków zawodowych. Ograniczenia te wpływają na zdolność pracowników do bronienia swoich praw i negocjowania lepszych warunków pracy. Raport MKZZ wyraża zaniepokojenie z powodu narastających przypadków nękania, dyskryminacji i zwolnień dyscyplinarnych, których ofiarami padają pracownicy angażujący się w działalność związkową.

Raport MKZZ 2023 stanowi alarmujący sygnał dla krajów na całym świecie, aby podjąć działania w celu poprawy sytuacji. Niezbędne są skuteczne środki egzekwowania przepisów prawnych, promowanie dialogu społecznego oraz współpraca między rządem, pracodawcami i związkami zawodowymi. Tylko w ten sposób można zapewnić, że prawa pracowników będą szanowane i chronione, a warunki pracy staną się bardziej sprawiedliwe i godne zarówno w Polsce, jak i na całym świecie.

Pełny raport dostępny tutaj.

ik