Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” pożegnali Krzysztofa Respondka

• wtorek, 02 Stycznia 2024
  • Regiony
  • Autor: Admin

Przedstawiciele Solidarności żegnają Krzysztofa Respondka / fot. arch.

Bliscy, przedstawiciele świata kultury oraz tłumy mieszkańców uczestniczyli w sobotę w Tarnowskich Górach w pogrzebie Krzysztofa Respondka – zmarłego przed kilkoma dniami aktora, piosenkarza i artystę kabaretowego. Zmarłego pożegnali też przyjaciele z Solidarności, wśród nich Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, a także Dominik Kolorz, przewodniczący Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ „S” oraz członkowie Prezydium ZR.

Nabożeństwo żałobne zostało odprawione w kościele pw. św. Apostołów Piotra i Pawła. Świątynia nie pomieściła wszystkich wiernych, wielu z nich musiało zostać na zewnątrz. Po mszy kondukt żałobny urnę z prochami zmarłego odprowadził na cmentarz komunalny. Poza rodziną, Krzysztofa Respondka żegnali przyjaciele ze świata teatru, sceny kabaretowej i muzycznej, a także przedstawiciele lokalnych władz i politycy.

W sobotę wieczorem na jarmarku bożonarodzeniowym w Katowicach zmarłego specjalnym koncertem upamiętnią jego przyjaciele – Krzysztof Hanke, Grzegorz Poloczek i zespół REDLIN. Organizatorzy planowali bożonarodzeniowy koncert już na początku grudnia. Krzysztof Respondek miał być wtedy gościem specjalnym i zabawiać publiczność na jarmarkowej scenie. Hanke i Poloczek zgodzili się wziąć udział w wydarzeniu, by oddać hołd zmarłemu przyjacielowi.

„Przyjaciel Solidarności”

Krzysztof Respondek przez wiele lat uświetniał swoimi występami nie tylko Krajowe Zjazdy Delegatów NSZZ „Solidarność”, ale także inne związkowe wydarzenia.

„Na ostatnim KZD jak zwykle mogliśmy liczyć na jego świetny występ, śmiał się, że show dla związkowców będzie dawał przez kolejne 20 lat, a dziś ot tak, i Go nie ma. Ogromny przyjaciel mój i „Solidarności”. Nieodżałowana strata”

– napisał po śmierci aktora przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. Złożył także kondolencje Rodzinie zmarłego.

Aktor miał zaledwie 54 lata

Krzysztof Respondek zmarł 22 grudnia, miał 54 lata. Artysta z dumą podkreślał, że jest „przede wszystkim Ślązakiem”. Jego niespodziewana śmierć wstrząsnęła rodziną, bliskimi, branżą rozrywkową i fanami.

Krzysztof Respondek urodził się 17 lipca 1969 r. w Tarnowskich Górach. Był absolwentem Wydziału Aktorskiego PWST. Od 1992 do 1999 r. był aktorem Teatru Rozrywki w Chorzowie. Zagrał w kilkunastu spektaklach, m.in. były to takie sztuki jak: „Ślady” (1993) w reżyserii Józefa Szajny, „Skrzypek na dachu” (1993) w reżyserii Marcela Kochańczyka i „Fame” (1997) w reżyserii Wojciecha Kępczyńskiego.

Respondka można było oglądać także w serialach „Barwy szczęścia” i „Agentki”. Pojawił się także m.in. w filmie „Magneto” (1993) Jana Jakuba Kolskiego. 1 stycznia 1999 r. został artystą kabaretu Rak.

CZYTAJ TAKŻE: „Przyjaciel Solidarności”. Piotr Duda pożegnał Krzysztofa Respondka w mediach społecznościowych

źródło: PAP/tysol.pl