Prezydium KK: podniesienie kwoty wolnej od podatku będzie spełnieniem postulatu NSZZ „S”

• środa, 20 Grudnia 2023
  • Kraj
  • Autor: Admin

Posiedzenie Prezydium KK/ fot. P. Machnica

Na posiedzeniu w dniu 19 grudnia w Gdańsku Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „S” – Piotr Duda, Grzegorz Adamowicz, Bartłomiej Mickiewicz, Jerzy Jaworski i Maciej Kłosiński – przyjęli decyzje w sprawie dwóch poselskich projektów ustaw. Jeden z nich zakłada podniesienie kwoty wolnej od podatku, co jest spełnieniem postulatu NSZZ „Solidarność”, który domaga się zmniejszenia obciążeń podatkowych dla najmniej zarabiających. Natomiast projekt ustawy o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych Prezydium KK oceniło krytycznie.

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” pozytywnie oceniło poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych wraz z autopoprawką autorstwa KP Konfederacji.

Celem projektowanej ustawy jest podniesienie kwoty wolnej od podatku dla wszystkich podatników do wysokości równej dwunastokrotności minimalnego wynagrodzenia za pracę, ale nie mniejszej niż 60 tys. zł.

„Podniesienie kwoty wolnej od podatku jest spełnieniem postulatu NSZZ „Solidarność”, który domaga się zmniejszenia obciążeń podatkowych dla najmniej zarabiających. Środki, które pozostaną do dyspozycji gospodarstw domowych będą zwiększać ich bezpieczeństwo dochodowe” – napisano w Decyzji Prezydium.

W opinii Związku:

„składka zdrowotna powinna być potrącana przed opodatkowaniem dochodów z pracy, tak aby nie naruszać reguły nieobciążania podatkowo wydatków na cele pozostające konstytucyjnym obowiązkiem państwa”.

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” jednoznacznie krytycznie oceniło poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Opiniowany projekt zawiera fundamentalne propozycje zmian w systemie ubezpieczeń społecznych, takie jak:

– dobrowolna składka na ubezpieczenie emerytalne i rentowe osób samozatrudnionych,

– wprowadzenie nowej konstrukcji dobrowolnego ubezpieczenia wypadkowego (w dotychczasowym porządku prawnym niewystępujące),

– zmiana w obszarze konstrukcji dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego (w dotychczasowym porządku prawnym dobrowolne ubezpieczenie chorobowe dotyczy ubezpieczonych podlegających obowiązkowej składce na ubezpieczenie emerytalne i rentowe).

„Legislacyjna skrótowość przedmiotowego projektu i brak odniesień do innych ustaw stanowiących część sytemu ubezpieczeń społecznych pokazuje, że projekt nie został poważnie przemyślany” – czytamy w uzasadnieniu Decyzji Prezydium.

kk