Porozumienie w JSW Koks. Pracownicy dostaną nagrody i tzw. „dodatek gorący”

• środa, 12 Czerwca 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

6 czerwca związki zawodowe i zarząd JSW Koks podpisały porozumienie w sprawie wypłaty nagrody z okazji Dnia Koksownika oraz tzw. „dodatku gorącego” przysługującego osobom pracującym w wysokich temperaturach. Kompromis udało się wypracować po zapowiedzi przeprowadzenia dwugodzinnego strajku ostrzegawczego w zakładach spółki.

– W dniu dzisiejszym strony podpisały Porozumienie, które gwarantuje wypłatę nagrody w wysokości 1200,00 zł brutto każdemu pracownikowi spółki zatrudnionemu na dzień 4 maja br., oraz utrzymanie kwoty przeznaczanej na dodatek gorący analogicznie do roku ubiegłego – poinformowali we wspólnym komunikacie przedstawiciele 10 organizacji związkowych działających w JSW KOKS.

Groźba strajku

Dwugodzinny strajk ostrzegawczy w należących do JSW Koks Koksowni Przyjaźń w Dąbrowie Górniczej, Koksowni Radlin oraz Koksowni Jadwiga w Zabrzu miał się rozpocząć w czwartek 6 czerwca o godz. 10.00. Taką decyzję podjął powołany dzień wcześniej komitet strajkowy utworzony przez związki zawodowe działające w spółce.

5 czerwca późnym popołudniem zarząd spółki przedstawił stronie społecznej nową propozycję porozumienia. W efekcie związkowcy podjęli decyzję o zawieszeniu przygotowań do strajku.

JSW Koks

JSW Koks jest częścią Grupy Kapitałowej Jastrzębskiej Spółki Węglowej. To jeden z największych europejskich producentów i eksporterów koksu. JSW Koks zatrudnia łącznie ok. 2400 pracowników.