Piotr Duda zachęca do składania podpisów pod wnioskiem o referendum ws. Zielonego Ładu

• czwartek, 16 Maja 2024
  • Kraj
  • Autor: Admin

fot. M.Szymańska

Akcja zbierania podpisów pod wnioskiem o przeprowadzenie referendum ws. Zielonego Ładu trwa w najlepsze! Przed budynkiem Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” i Regionu Gdańskiego spory ruch, a do podpisywania przekonuje sam Piotr Duda oraz byli zastępcy przewodniczącego KK, Ewa Zydorek i Tadeusz Majchrowicz, którzy nadal aktywnie działają na rzecz Związku. Każdy podpis jest ważny! To dzięki Waszemu zaangażowaniu możemy zatrzymać Zielony Ład.

Zbiórka podpisów pod petycją o zorganizowanie referendum ruszyła na demonstracji Solidarności 10 maja w Warszawie. Już wtedy zebrano ponad 150 tys. podpisów, a teraz akcję rozszerzono na wszystkie regiony „S” w Polsce. Nie inaczej jest w Gdańsku, gdzie Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” czyni starania o przyciągnięcie jak największej uwagi zwykłych ludzi, którzy potencjalnie też odczują skutki Zielonego Ładu – jeśli ten wejdzie w życie.

Podpisy na karcie z wnioskiem o przeprowadzenie referendum złożyli członkowie prezydium Komisji Krajowej, którzy nie mogli tego wcześniej zrobić jako inicjatorzy całej akcji.

fot. M. Szymańska

Gdzie złożyć podpis

Na stronie preczzzielonymladem.pl widnieje mapka z ok. dwustoma punktami w całym kraju, w których można złożyć podpis pod wnioskiem o referendum. Przy mapce widnieją także dane kontaktowe, za pomocą których można uzyskać informację dotyczące kampanii referendalnej w swojej najbliższej okolicy.

Na stronie znajduje się także karta referendalna, którą można ściągnąć, wydrukować i wykorzystać do zbierania podpisów. Wypełnione karty należy odesłać pod adres warszawskiej siedziby Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

źródło: tysol.pl / fot. K. Wernicki (3)
msz