Nie żyje Mieczysław Rutowicz. Miał 66 lat

• środa, 22 Lutego 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

21 lutego zmarł w Łodzi działacz opozycji antykomunistycznej Mieczysław Rutowicz, współzałożyciel Niezależnego Zrzeszenia Studentów na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego i współorganizator strajku w pierwszych dniach stanu wojennego.

O śmierci Mieczysława Rutowicza poinformował PAP kolega zmarłego i prezes łódzkiego oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich Zbigniew Natkański.

Mieczysław Rutowicz urodził się 24 lutego 1957 roku w Łodzi. Studiował na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego, ale z powodu działalności w opozycji antykomunistycznej, studia ukończył w 1989 roku na WPiA Uniwersytetu Warszawskiego.

Przed utworzeniem NSZZ „Solidarność” był kolporterem niezależnych wydawnictw i łódzkim działaczem Duszpasterstwa Akademickiego. W 1980 roku Rutowicz był współzałożycielem Niezależnego Zrzeszenia Studentów na WPiA UŁ i członkiem Komisji Rewizyjnej NZS, uczestniczył w strajku studenckim zimą 1981 roku, współorganizował strajk w pierwszych dniach stanu wojennego.

Jako jeden z organizatorów sieci podziemnej dystrybucji wydawnictw drugiego obiegu był wielokrotnie zatrzymywany i represjonowany przez komunistyczną bezpiekę.

W 1989 roku Rutowicz był członkiem-współzałożycielem Wojewódzkiego Komitetu Obywatelskiego w Łodzi, współorganizatorem parlamentarnej kampanii wyborczej. Na początku lat 90. XX w. pracował m.in w Szkole Podstawowej w Bratoszewicach (woj. łódzkie) i Urzędzie Wojewódzkim w Łodzi. Od 2002 roku był członkiem Klubu Myśli Politycznej im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, a od 2008 roku – członkiem-założycielem Stowarzyszenia Związek Weteranów Trzeciej Konspiracji 1956–1989.

W 2007 roku Mieczysław Rutowicz został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski a w 2016 roku Krzyżem Wolności i Solidarności.

Mieczysław Rutowicz zmarł w wtorek 21 lutego, w piątek skończyłby 66 lat.

źródło: PAP

www.tysol.pl