Międzynarodowa konferencja na temat aktywnego starzenia

• wtorek, 25 Maja 2021
  • Zagranica
  • Autor: Admin

Międzynarodowa konferencja podsumowująca projekt „Inicjowanie działań wdrażających autonomiczne porozumienie ramowe europejskich partnerów społecznych dotyczące aktywnego starzenia i podejścia międzypokoleniowego” odbyła się 24 maja w hybrydowej formule.

Część uczestników zgromadziła się w biurze Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” przy ul. Prostej w Warszawie. Pozostali, w tym goście z zagranicy: Włoch, Łotwy i Macedonii Północnej, połączyli się z Warszawą poprzez platformy internetowe. Konferencję rozpoczął i uczestników przywitał Jerzy Jaworski, zastępca przewodniczącego KK NSZZ „S”. – Serdecznie witam wszystkich gości, zarówno zgromadzonych w Warszawie, jak i naszych przyjaciół w różnych częściach Europy. Nie podejrzewaliśmy, że nasz projekt będziemy realizowali w tak trudnych i ekstremalnych czasach pandemii Covid-19. Mam jednak nadzieje, że efekty, które uda nam się wypracować, będą jeszcze ciekawsze. W czasie pandemii widzimy jak różne grupy wiekowe musiał przystosować się do zmieniających się warunków pracy, które w czasie pandemii w dużej części odbywają się na łączach internetowych. Bardzo się cieszymy, że udało nam się doprowadzić go do szczęśliwego finału projektu i mamy nadzieje, że będzie on dalej propagowany w naszych organizacjach – podkreślił Jerzy Jaworski.

Następnie głos zabrał Andrea Cuccello, Sekretarz Konfederalny CISL, który na wstępie podziękował za współpracę całej Solidarności. – Staraliśmy się stworzyć wspólne ramy działań, które byłyby praktyczne. Chodzi przede wszystkim o to, żebyśmy mieli pewne instrumenty na poziomie ogólnokrajowym, regionalnym i zakładowym. Dlatego trwają właśnie prace nad dokumentem dotyczącym aktywnego starzenia się i podejścia międzypokoleniowego. Musimy zapewnić odpowiednią opiekę starszym pracownikom, dlatego cały czas prowadzimy działania na rzecz starszych pracowników. Trzeba pobudzać zasoby ludzkie, żeby polepszyć integrację miedzy młodymi pracownikami, którzy dopiero wchodzą na rynek pracy, a starszymi i doświadczonymi, którzy na tym rynku są już od dłuższego czasu. Zmiana pokoleniowa to możliwości i tak trzeba to traktować. Trzeba się też zastanowić nad tym, jak wykorzystać osoby starsze wiekiem i jak doprowadzić do współpracy międzypokoleniowej. Na całym świecie pracuje się nad tym, żeby dokonywać oceny poszczególnych branż w tym zakresie. Chcemy doprowadzić do znaczących zmian w zakresie prawa pracy – wyjaśnił Andrea Cuccello.

Z kolei Maria Żytko, koordynator projektu, przypomniała m.in. o tym, że projekt „Inicjowanie działań wdrażających autonomiczne porozumienie ramowe europejskich partnerów społecznych dotyczące aktywnego starzenia i podejścia międzypokoleniowego” ma również rolę propagatorską. – Przeprowadziliśmy międzynarodowe szkolenia. Powstał też filmik o roli mentora. Dzisiejsza konferencja ma na celu podsumowanie projektu i przedstawienie jego wyników. Powstał bowiem specjalny raport – dodała Maria Żytko. Wnioski wypracowane w ramach raportu odczytała następnie Małgorzata Pęciłło z CIOP, a przemawiająca po niej Barbara Surdykowska z biura eksperckiego NSZZ „Solidarność” podkreśliła, że pandemia koronawirusa miała niezwykle duży wpływ na warunki zatrudnienia wszystkich pracowników w ostatnim czasie, w tym też zatrudnienia osób starszych. – Wiele młodych osób straciło ostatnio prace, a okres pandemii wskazał ponadto na pewne braki umiejętności i kompetencji cyfrowych w czasie pracy zdalnej wśród starszych pracowników. Rok epidemii stał się pewnym wyzwalaczem problemów, które stały się jeszcze bardziej wyraziste – zauważyła Barbara Surdykowska.

Kolejnym etapem międzynarodowej konferencji był cykl paneli dyskusyjnych. W czasie  pierwszego z nich odbyło się przedstawienie krajowych planów działania, sposobów ich wdrażania oraz szans i zagrożeń dla ich realizacji. – Zawarliśmy porozumienie miedzy partnerami społecznymi w sprawie aktywnego starzenia się pracowników. Organizujemy szkolenia online dla pracodawców i pracowników. Odbywają się one bardzo często, nawet 4-5 razy w miesiącu – mówiła Irina Semjonova z łotewskiego LBAS. – Trzeba doprowadzić do  odpowiedniego traktowania osób starszych. Jako związki zawodowe powinniśmy też rozmawiać o organizacji pracy, bezpieczeństwie i zarzadzaniem kwalifikacji, bo Covid-19 przyspieszył niektóre procesy, takie jak cyfryzacja czy praca zdalna – dodała Ilaria Carlino, z włoskiego CISL. – Zależy nam na tym, żeby lepiej chronić pracowników przed niepożądanym promieniowaniem. Jest to kluczowa kwestia szczególnie tam, gdzie pracownicy mają do czynienia z wieloma ekranami elektronicznymi. Jednak najważniejsze jest to, że muszą powstać odpowiednie przepisy, które nie pozwolą na zwalnianie pracowników 55+ – podkreśliła Maja Stefkovska-Paneva, z KSS w Macedonii Północnej. Z kolei Barbara Surdykowska przypomniała, że Solidarność była krytycznie nastawiona do tekstu europejskiego porozumienia, nie obejmującego kluczowych zagadnień z polskiej perspektywy. – Chodziło m.in. o starszych pracowników – kobiety, które dodatkowo mają obowiązki opiekuńcze wobec osób przewlekle chorych, rodziców, teściów, czy rodzeństwa – mówiła Surdykowska.

Kolejne panele dyskusyjne poświęcone były zarządzaniu wiekiem wobec zagrożenia Covid-19 oraz wyzwaniom związanym z zarządzaniem wiekiem wobec zmian demograficznych, gospodarczych i technologicznych.

www.tysol.pl