Mazowiecka Solidarność przeciwko zdejmowaniu krzyży w warszawskich urzędach

• piątek, 28 Czerwca 2024
  • Regiony
  • Autor: Admin

fot. Pixabay

Zarząd Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność” stanowczo sprzeciwił się decyzji Prezydenta m.st. Warszawy Rafała Trzaskowskiego, który na początku maja wydał zarządzenie, w którym nakazuje zdjęcie krzyży w warszawskich urzędach.

W wydanym wczoraj stanowisku w tej sprawie Zarząd Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność” wezwał prezydenta Rafała Trzaskowskiego do wycofania swojej, jak piszą związkowcy, „zdecydowanie szkodliwej” decyzji.

„Nie możemy godzić się na podjęte przez Pana Prezydenta działanie”

„Jako Zarząd Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” Regionu Mazowsze determinowany jego chrześcijańskimi tradycjami, mając na uwadze zasługi Kościoła katolickiego (…) nie możemy godzić się na podjęte przez Pana Prezydenta działanie”

– piszą przedstawiciele Regionu Mazowsze.

„Wprowadzone przez Pana Zarządzenie ma w naszym odczuciu jedynie charakter populistyczny, ale wynikające z niego działanie podsyca niestety i tak już olbrzymią polaryzację nastrojów społecznyc w Kraju. Jest to szczególnie szkodliwe i nieodpowiedzialne w obliczu wydarzeń mających miejsce w ostatnich latach, między innymi na wschodniej granicy”

– argumentują członkowie ZR Mazowsze NSZZ „S”.