Maria Ochman szefową Sekretariatu Ochrony Zdrowia „S”. Przewodnicząca odznaczona Brązowym Krzyżem Zasługi

• czwartek, 29 Czerwca 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

/ Marcin Żegliński/Tygodnik Solidarność

Maria Ochman ponownie została wybrana na przewodniczącą Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność” podczas Kongresu Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”.

Kongres odbył się 28 czerwca w Warszawie. Na Kongresie byli przedstawiciele lekarzy, pielęgniarek, ratownictwa medycznego, sanepidów, domów pomocy społecznej i uzdrowisk. Maria Ochman uzyskała 36 głosów poparcia na 45 głosujących delegatów.

W Kongresie uczestniczyli przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, minister zdrowia Adam Niedzielski, wiceminister Piotr Bromber oraz profesor Dariusz Dudek z Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej.

Maria Ochman została odznaczona przez prezydenta RP Andrzeja Dudę za zasługi w działalności społecznej, związkowej Brązowym Krzyżem Zasługi. Prezydent podziękował przewodniczącej za długoletnią służbę na rzecz pracowników służby zdrowia oraz pacjentów. Medal w imieniu prezydenta wręczył  prof. Dariusz Dudek.

W rozmowie z „Tygodnikiem Solidarność” przewodnicząca podkreśliła, że miniona kadencja była wyjątkowo trudna najpierw ze względu na pandemię, później wojnę na Ukrainie. – Bardzo mocno walczyliśmy w czasie pandemii Covid-19 o większe stawki dla ratowników medycznych, dodatki dla pielęgniarek, salowych, dofinansowanie sanepidów. To były trudne negocjacje, ale wiele udało się wywalczyć. Jako Solidarność od lat walczyliśmy najpierw o zachowanie sanepidów w państwowych rękach, potem o większe dotacje dla tych placówek. Na szczęście jeszcze przed pandemią udało się naprawić część szkód, jakie wyrządziła polityka PO-PSL, decentralizując Inspekcję. Czas pandemii uwypuklił problemy polskiej służby zdrowia. Pokazał, w których miejscach potrzebne są najpilniejsze zmiany, które obszary systemu opieki zdrowotnej należy szybko dofinansować oraz gdzie najbardziej brakuje kadr. Po pandemii już chyba nikt nie mówi o prywatyzacji sanepidów. Domy Pomocy Społecznej także pokazały, jak ważni są pracownicy tych placówek, a przypomnijmy, że podwyżek nie było tam od lat. Miniona kadencja dała nam ogromną ilość doświadczeń i problemów, z których wciąż wyciągamy wnioski i robimy wszystko, by ci, którzy nie są wybitnymi specjalistami medycyny, ale bez których szpitale i przychodnie, by nie działały, również zarabiali godne pieniądze. Jesteśmy Solidarnością, związkiem, który w swojej nazwie ma zobowiązania dbać o tych najmniejszych – mówiła Maria Ochman.

Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, podsumowując prace związku w mijającej kadencji, szczególną uwagę zwrócił na ogromny sukces całego związku, jakim jest podpisanie porozumienia z rządem. – Po raz pierwszy od 1991 roku centrala związkowa podpisuje porozumienie z rządem i nie dotyczy ono tylko spraw stricte jednej branży. To rozwiązanie systemowe, to bardzo ważne i to sukces związku. Te rozmowy nie były łatwe, ale się udało. Porozumienie negocjowane od grudnia 2022 roku i dotyczyło ośmiu obszarów: podwyżek w budżetówce, wsparcia dla przedsiębiorstw energochłonnych, w tym szczególnie dla kopalń i hut, odmrożenia odpisu na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych i emerytur pomostowych. Jednym z najważniejszych postulatów, który negocjowaliśmy, był projekt ustawy, aby zaprzestać wygaszania emerytur pomostowych – mówił Piotr Duda.

Przewodniczący mówił o pomocy represjonowanym związkowcom na Białorusi i pomocy Ukrainie w porozumieniu z tamtejszymi związkowcami.

Minister zdrowia dr Adam Niedzielski, gratulując przewodniczącej, powiedział: – Chciałbym Pani przede wszystkim podziękować za edukację, bo dzięki Pani bardzo mocno zgłębiłem wiedzę o specyfice systemu ochrony zdrowia. Od samego początku, gdy spotykaliśmy się najpierw w NFZ, później w Ministerstwie Zdrowia, zawsze miała Pani ogromną cierpliwość tłumaczenia mi niuansów z różnymi konsekwencjami podejmowanych decyzji na każdym poziomie zarządzania. Ta wiedza była bezcenna. Nasze spotkania często były trudne, była Pani wymagającym partnerem, w wielu kwestiach się nie zgadzaliśmy, ale właśnie ta nasza współpraca pokazuje, jak budować prawdziwy dialog. Za to wszystko dziękuję i gratuluję raz jeszcze – mówił minister Niedzielski.

Tysol.pl