Jest upał – pracodawco,
pamiętaj o pracownikach! Zimne napoje, przerwy w
pracy czy skrócenie czasu pracy mogą przynieść
ulgę, gdy przychodzi wysoka temperatura.
Zapewnienie pracownikom
bezpiecznych i higienicznych warunków pracy to
jeden z podstawowych obowiązków pracodawców.
Dotyczy to również dni, gdy temperatura idzie
mocno w górę. Obowiązki pracodawców w tym
zakresie w dużym stopniu zależą od procesów
technologicznych, które zachodzą przy
wykonywaniu określonej pracy.
Zgodnie z Kodeksem pracy
oraz rozporządzeniem Rady Ministrów z 1996 r. w
sprawie profilaktycznych posiłków i napojów,
jeżeli temperatura powietrza przekracza 28
stopni Celsjusza, pracodawca powinien
nieodpłatnie zapewnić pracownikom zatrudnionym w
pomieszczeniach zimne napoje. Osobom pracującym
na otwartej przestrzeni napoje przysługują przy
temperaturze 25 stopni C. Również w warunkach
gorącego mikroklimatu (czyli w pomieszczeniach,
miejscach wykonywania pracy, w których panuje
wysoka temperatura), charakteryzującego się
wysokim obciążeniem termicznym, powyżej 25
stopni C pracownicy muszą mieć zapewnione
napoje.
Warto pamiętać, że napoje
powinny być odpowiednio zimne lub gorące w
zależności od warunków wykonywanej pracy,
wzbogacone w sole mineralne i witaminy (w
przypadku wykonywania pracy w warunkach gorącego
mikroklimatu oraz dostępne dla pracowników w
ciągu całej zmiany roboczej i w ilości
zaspokajającej ich potrzeby.
O odpowiednich warunkach
pracy powinni pamiętać pracodawcy zatrudniający
pracowników przy pracach szczególnie
niebezpiecznych wymagających wysokiej sprawności
psychofizycznej, a także kobiety w ciąży i
karmiące piersią. Trzeba również pamiętać o
zakazie pracy pracowników młodocianych w
pomieszczeniach, w których temperatura powietrza
przekracza 30 stopni, a wilgotność względna
powietrza 65 proc.
Dział Informacji KK