Trzeba wiedzieć, że…
Kazimierz Pasternak
Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej
zmiany roboczej. Jest to szczególnie istotne w okresie wiosenno-letnich upałów.
Niedopuszczalne są zatem praktyki racjonowania napojów
czy określanie czasu przeznaczonego na ich spożywanie. Pracodawca zgodnie z
Rozporządzeniem RM z 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i
napojów (Dz.U. nr 60 poz.
279) powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych
do przygotowania oraz spożywania posiłków i napojów. W praktyce obowiązek ten
sprowadza się do zorganizowania na terenie zakładu pracy pomieszczeń
umożliwiających odpoczynek i spożycie posiłku oraz napoju. Obowiązek
zapewnienia napojów chłodzących powstaje w przypadkach zatrudniania pracowników
na stanowiskach pracy zlokalizowanych w warunkach mikroklimatu gorącego, gdzie
temperatura otoczenia przekracza
Obowiązek dostarczenia napojów powstaje również w stosunku
do pracowników zatrudnionych przy pracach na otwartej przestrzeni przy
temperaturach poniżej
Pracownicy zatrudnieni przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym
powodującym określony w przepisach wydatek energetyczny także mają mieć
zapewniony bez żadnych ograniczeń dostęp do napojów. Dla uniknięcia
ewentualnych wątpliwości wykaz tych stanowisk powinien zostać określony w
regulaminie pracy lub zuzp. Prawo do nieograniczonego
korzystania z napojów chłodzących zachowują pracownicy zatrudnieni na
stanowiskach pracy, gdzie temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi
przekracza
Wszelkie nieprawidłowości w zakresie dostarczania
pracownikom napojów powinny być na bieżąco korygowane przez zakładowe służby
bhp, społeczny nadzór nad warunkami pracy (sip i
zakładowe organizacje związkowe) oraz Państwową Inspekcję Pracy.
Zespoły powypadkowe badające okoliczności i przyczyny
wypadku przy pracy mają obowiązek ustalić czy pracodawca realizował obowiązek
udostępniania pracownikom napojów.
Powrót do: Tygodnik Solidarność Świętokrzyska