Trzeba wiedzieć, że…
Kazimierz Pasternak
Wydawanie nieodpłatnych posiłków i napojów dla pracowników
zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych jest obowiązkiem pracodawcy
(art. 232 KP), jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Przepis
ten ma na celu ochronę zdrowia i życia pracowników zatrudnionych w szczególnych
warunkach i ma zastosowanie w okresie roku kalendarzowym a nie tylko w okresie
letnim czy zimowym, kiedy mamy do czynienia na przemian albo z wysokimi lub
niskimi temperaturami w środowisku pracy. Nie wykonywanie tego obowiązku przez
osoby odpowiedzialne za stan bezpieczeństwa i higieny pracy lub kierujące
pracownikami jest zagrożone karą grzywny od jednego do trzydziestu tysięcy
złotych. Szczegółowe wymagania związane z wydawanymi posiłkami i napojami zawiera
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie
profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. z 1996r.
nr 60 poz. 279). W świetle tego rozporządzenia pracodawca zapewnia pracownikom
zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych wydawanie ze względów
profilaktycznych posiłków w formie jednego dania gorącego wydawanego
bezpośrednio w zakładzie pracy, lub jeżeli jest to niemożliwe we wskazanym
lokalu gastronomicznym albo przyrządzonym przez pracownika we własnym zakresie
z dostarczonych produktów. Najbardziej rozsądne są dwa pierwsze rozwiązania.
Aby uniknąć wątpliwości, na jakich stanowiskach pracy i od kiedy wydawane są
posiłki profilaktyczne, wskazane jest ustalenie wykazu stanowisk pracy
uprawniających do korzystania z tego rodzaju posiłków w zakładowym układzie
zbiorowym pracy lub regulaminie pracy. Tego rodzaju wykaz stanowisk musi być
systematycznie aktualizowany na podstawie wykonywanych badań i pomiarów
dokonywanych na koszt pracodawcy przez wyspecjalizowane w tym celu jednostki. Nie
może więc być mowy o zupełnej dowolności w decydowaniu
o wydawaniu posiłków profilaktycznych z pominięciem uprzednio wykonanych badań.
Zgodnie z treścią rozporządzenia stanowiska pracy, na których zatrudnieni
pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje wraz z ustaleniem szczegółowych
warunków ich wydawania winny zostać ustalone w porozumieniu zawartym między
pracodawcą i zakładowymi organizacjami. Decyzja czy porozumienie to będzie
integralną częścią zakładowego układu zbiorowego pracy, regulaminu pracy lub
będzie samodzielnym aktem zależy każdorazowo od decyzji stron. W zakładach gdzie
nie ma związków zawodowych (międzyzakładowych organizacji związkowych)
obowiązkiem pracodawcy jest uzyskanie opinii w przedmiotowej sprawie od
przedstawicieli załogi. Rozporządzenie określa wymogi kaloryczne
jakim powinny odpowiadać posiłki, oraz wielkość wydatków energetycznych
zatrudnionych pracowników, dla których ma być zapewniony posiłek. Wymóg ten ma
zastosowanie także w przypadku zatrudnienia pracowników na otwartych
przestrzeniach w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca) oraz dla
pracowników zatrudnionych przy usuwaniu skutków klęski żywiołowej i innych
zdarzeń losowych. Obowiązkiem pracodawcy jest wydawanie napojów dostosowanych
do warunków pracy dla pracowników zatrudnionych w warunkach mikroklimatu
gorącego, mikroklimatu zimnego, przy pracach wykonywanych na otwartej
przestrzeni. Obowiązek wydawania napojów dotyczy także pracowników, którzy
wykonują pracę związaną z wysiłkiem fizycznym oraz są zatrudnieni na
stanowiskach gdzie temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza
28 stopni Celsjusza. Wydawane napoje nie mogą być racjonowane. Pracodawca
zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników. Dla
pracowników zatrudnionych w warunkach gorącego mikroklimatu wydawane napoje są
dodatkowo wzbogacane w sole mineralne i witaminy. Społeczna inspekcja pracy i
zakładowe organizacje związkowe winny w ramach społecznego nadzoru nad
warunkami pracy systematycznie monitorować stan realizacji obowiązków
pracodawcy w omawianym zakresie.
Powrót do: Tygodnik Solidarność Świętokrzyska