Gorzowskie obchody rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

• poniedziałek, 19 Grudnia 2022
  • Regiony
  • Autor: Admin

fot. NSZZ „S” Region Gorzowski

Organizatorami uroczystości, które rozpoczęły się Mszą święta w Katedrze pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny byli Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” i Wojewoda Lubuski.
13 grudnia 2022 roku w gorzowskiej świątyni, która nabiera nowego blasku po pożarze w lipcu 2017 roku poświęcono – powstałą z inicjatywy Solidarności – figurę posadowioną na jednym z filarów błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki, autorstwa rzeźbiarza Wiesława Grabowskiego. W krótkim wystąpieniu do zebranych przewodniczący Zarządu Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” Waldemar Rusakiewicz powiedział o konieczności kultywowania pamięci o wydarzeniach z najnowszej historii Polski.
– W Gorzowie Wielkopolskim w latach 80-tych było silne środowisko Solidarności i opozycji antykomunistycznej. Około 100 osób z naszego regionu było internowanych. Mnóstwo osób było aresztowanych, skazywanych, wyrzucanych z pracy i szkoły. Smutne jest to, że przez dziesiątki lat tym, którzy mają krew na rękach, włos z głowy nie spadł. Smutne jest to, że tyle lat czekaliśmy i nie doczekaliśmy się sprawiedliwości, a zdrajców Polski chowa się nawet z honorami w alei zasłużonych – mówił przewodniczący.
Na zakończenie uroczystości delegacje zakładów pracy i instytucji złożyły kwiaty i zapaliły biało-czerwone znicze pod Białym Krzyżem Solidarności.
Nieco inny charakter miało spotkanie 16 grudnia br. w miejscu, gdzie w pierwszych dniach stanu wojennego doszło do pacyfikacji przez oddziały ZOMO strajku w Zakładach Mechanicznych „Ursus”. 41 lat temu brama zakładu została staranowana przez czołg, pracownicy przeszli przez tzw. ścieżkę zdrowia, a uczestnicy strajku skazani zostali na wysokie wyroki pozbawienia wolności.
Kilkadziesiąt osób uczestniczących w spotkaniu wspominało tamten czas gromadząc się przy tablicy upamiętniającej wydarzenie. Były delegacje Solidarności, byli również Wojewoda Lubuski Władysław Dajczak, Komendant Wojewódzki Policji nadinsp. Jarosław Pasterski i Komendant Wojewódzki Państwowej Straży Pożarnej st. bryg. Patryk Maruszak. Na tablicy, przy której złożono wiązanki kwiatów widnieją m.in. słowa „Wspomnij ludzi, którzy odważnie wyrazili wierność ideałom Solidarności” oraz cytat Zbigniewa Herberta „Mieliśmy odrobinę niezbędnej odwagi”.

NSZZ „S” Region Gorzowski