Górnicy zapowiadają kolejne blokady i referendum strajkowe

• czwartek, 30 Grudnia 2021
  • Branże
  • Autor: Admin

4 stycznia rozpocznie się akcja blokowania wysyłki węgla z kopalń Polskiej Grupy Górniczej do elektrowni . Taka decyzja zapadła 29 grudnia na posiedzeniu sztabu protestacyjno-strajkowego działającego w tej największej w Polsce spółce węglowej. – Najprawdopodobniej zostanie też przeprowadzone referendum strajkowe wśród załóg kopalń i zakładów PGG – zapowiedział Bogusław Hutek, szef górniczej „Solidarności” podczas briefingu po posiedzeniu sztabu. Protestujący domagają się wypłacenia górnikom rekompensaty pieniężnej za przepracowane weekendy lub wypłaty jednorazowego świadczenia dla załogi.

Z powodu trwającego w całej Europie kryzysu energetycznego i niedoboru surowców energetycznych, górnicy od miesięcy pracują w nadgodzinach i w weekendy, co pozwala uniknąć przerw w dostawie energii i ciepła dla społeczeństwa. Fundusz płac w PGG nie został jednak zwiększony o dodatkowe środki na wynagrodzenie za ponadnormatywną pracę. Jak wyliczał podczas briefingu szef górniczej „S”, środki, o które walczą górnicy, to równowartość dwudniowej sprzedaży węgla w PGG. – Skoro minister Pyzik, ani zarząd nie widzą możliwości dogadania się, skoro dla nich przeszkodą jest to, że to jest dwudniowa sprzedaż węgla w PGG, bo o takie środki chodzi, to trudno. My jesteśmy pod ścianą, musimy podjąć pewne działania – dodał Hutek

– Dzisiaj w kraju jest sytuacja tragiczna z węglem, tylko rządzący, którzy do tego doprowadzili, tego nie widzą. Do nas jako związkowców zwracają się przedszkola, szpitale, bo nie mogą kupić węgla, a nie chcą go kupować od tych, co go sprzedają po 1500 zł – powiedział Bogusław Hutek, zaznaczając, że węgiel na bramie kopalni, czy sklepie internetowym spółki jest dwukrotnie tańszy.

Podczas briefingu związkowcy podkreślali wolę kontynuowania rozmów z zarządem PGG oraz stroną rządową i gotowość odwołania akcji protestacyjnych, jeśli dojdzie do porozumienia. – Jesteśmy gotowi rozmawiać nawet 31 grudnia. Myślę, że ktoś w końcu się otrząśnie i zrozumie, że w tym kraju za chwilę zabraknie węgla, a to oznacza, że za chwilę dla Polaków zabraknie energii i ciepła – powiedział Rafał Jedwabny z WZZ Sierpień’80. – My naprawdę nie mówimy o dodatkowych środkach dla górników. My chcemy tylko wynagrodzenia za to co przepracowali. Pracowali za darmo soboty, niedziele nadgodziny i chcemy, żeby tylko im za to oddali – podkreślił związkowiec.

Od 21 grudnia w Polskiej Grupie Górniczej trwa pogotowie strajkowe. Tego samego dnia rozpoczęła się ostrzegawcza akcja protestacyjna polegająca na blokadach torów. W trwającej od 21 do 23 grudnia akcji wzięło udział w sumie 10 kopalń. W każdej z nich protest trwał maksymalnie dobę. Blokady dotyczyły wyłącznie węgla transportowanego do elektrowni. Sprzedaż surowca dla odbiorców indywidualnych odbywała się normalnie.

www.solidarnosckatowice.pl