EKZZ dyskutuje o swojej przyszłości podczas Konferencji Śródokresowej

• Zagranica
  • Autor: Admin

fot. M.Szymański

Rozpoczęła się Konferencja Śródokresowa EKZZ, podczas której europejski ruch związkowy będzie rozmawiał o najważniejszych wyzwaniach świata pracy na najbliższe miesiące i lata.

Debaty nie będą jednak dotyczyły tylko dyskusji politycznych. Planowana jest poważna dyskusja na temat wewnętrznej jedności i przyszłości EKZZ. Ostatnie miesiące pokazały, że pojawiły się linie podziału i związane z tym kontrowersje. Uznano że należy to zmienić i w ten sposób zwiększyć siłę oddziaływania związków zawodowych.

W dniu wczorajszym, podczas mniej formalnej części przedyskutowano propozycje zmian do statutu EKZZ. Wiele razy głos w tej debacie zabierał NSZZ „Solidarność”. Największe kontrowersje dotyczyły kompetencji ciał statutowych EKZZ, sposobu kształtowania delegacji na kongres oraz zasad głosowań. Niekorzystne zmiany zostały wstępnie odrzucone, jednak ostateczna decyzja zostanie podjęta na Kongresie wyborczym EKZZ w 2023 roku. Szczególnym wydarzeniem było wstępne zaakceptowanie przez EKZZ poprawki dotyczącej zwiększenia udziału młodych delegatów w Kongresie.

NSZZ „Solidarność” reprezentują Tadeusz Majchrowicz, zastępca przewodniczącego KK oraz Mateusz Szymański z Biura Zagranicznego KK.

msz