Dolnośląska Solidarność zaniepokojona wydarzeniami w „Karolinie”

• piątek, 17 Marca 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

Zakład Porcelany Stołowej "Karolina" / fot. Marcin Raczkowski

Zakład Porcelany Stołowej „Karolina” / fot. Marcin Raczkowski

Ostatnie wydarzenia w Zakładzie Porcelany Stołowej „Karolina” w Jaworzynie Śląskiej, gdzie, przypomnijmy, Ireneusz Besser, przewodniczący zakładowej Solidarności za chęć wręczenia prezentu na Dzień Kobiet został ukarany naganą, dały impuls dolnośląskiej Solidarności do przyjęcia stanowiska, w którym wyraża swoje zaniepokojenie sytuacją w tym zakładzie pracy.
„Członkowie Zarządu Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” wyrażają swoje oburzenie i dezaprobatę wobec antyzwiązkowych działań kierownictwa firmy w Zakładzie Porcelany Stołowej „Karolina” w Jaworzynie Śląskiej. Ostatni incydent, kiedy to przewodniczącemu organizacji związkowej „Solidarności” zabroniono wręczyć upominki na Dzień Kobiet i wręczono naganę, jest wyjątkowo niestosowny, bo w tym zakładzie większość pracujących to właśnie kobiety” – napisali 13 marca członkowie ZR Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność”.
Jak jednak przekonują, ostatnie wydarzenia to tylko jeden z elementów, jak to ujęli „antypracowniczych działań firmy”.
Zakład kontrolowano aż trzykrotnie
„W ostatnim okresie (od chwili przejęcia zakładu przez nowego udziałowca spółki) odeszło około 150 pracowników, co powinno być związane z odpowiednimi świadczeniami w ramach zwolnień grupowych, a tak się nie stało. O tym, że w tym zakładzie pracy nie przestrzega się prawa pracy świadczą również kontrole Państwowej Inspekcji Pracy, po których pracodawca został ukarany. W historii ZPS „Karoliny” nie było przypadku, żeby w ciągu roku PiP kontrolował zakład trzykrotnie. Niedopuszczalne jest też presja kierownictwa zakładu na zawłaszczenie części zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Ponadto nieprzestrzegane notorycznie są też warunki BHP. Pracownicy zmuszani są do zmiany warunków pracy (np. 10-dniowa ciągła praca nocna, niskie temperatury, niedogrzane pomieszczenia)” – wyliczają dolnośląscy związkowcy.
Żądają także od pracodawcy przestrzegania przepisów prawa pracy, anulowania niesłusznej nagany nałożonej na przewodniczącego organizacji zakładowej Solidarności i podjęcia rzeczywistego, a nie pozorowanego dialogu ze związkowcami.
Tysol.pl