Decyzja Prezydium KK nr 100/22 ws. udziału eksperta KK NSZZ „Solidarność” w projekcie , dotyczącym działań informacyjnych w obszarze pracy sezonowej, realizowanym przez Europejski Urząd ds. Prac

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” wyraża zgodę na udział eksperta, przedstawiciela Związku, w projekcie pilotażowym, który prowadzony będzie przez Europejski Urząd ds. Pracy ( European Labour Authority – ELA) w okresie X – XI 2022.

Celem projektu jest wspieranie ukierunkowanego dostarczania informacji mobilnym pracownikom sezonowym i ich pracodawcom w UE oraz zgromadzenie dobrych praktyk, które można potencjalnie przekształcić w studium przypadków, i które będą udostępnione wszystkim państwom członkowskim za pośrednictwem ELA. Uwaga będzie skupiona także na informowaniu i zidentyfikowaniu specjalnych kanałów informowania uchodźców z Ukrainy, którzy podejmują pracę sezonową. Głównymi efektami projektu będą: streszczenie dobrych praktyk w zakresie identyfikowania kanałów/potrzeb informacyjnych nt. praw i obowiązków związanych z pracą sezonową ( ze szczególnym uwzględnieniem uchodźców z Ukrainy) oraz zalecenia dla kampanii informacyjnej pt. „Prawa na każdą porę roku” („Rights for all seasons”) zaplanowanej na 2023r. Ponadto intencją Urzędu jest utworzenie społeczności praktyków, wśród których wymiana doświadczeń będzie kontynuowana również
po zakończeniu pilotażu.

W ramach pilotażu przewidziano trzy spotkania warsztatowe: 18.10.2022 w Wenecji, 8.11.2022 w Sofii oraz 30.11.2022 w Bratysławie. Koszty udziału w warsztatach pokrywane są przez organizatora (ELA).

W pilotażu, oprócz Polski, wezmą udział przedstawiciele administracji krajowej i partnerów społecznych z Bułgarii, Hiszpanii, Niderlandów, Włoch, Niemiec, Francji, Portugalii, Słowacji oraz Rumunii.

Do pobrania