Decyzja Prezydium KK nr 95/22 ws. opinii o poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (Koalicja Polska) ws. opinii o poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (2050

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” zgłasza wątpliwościco do propozycji zwolnienia z podatku dochodowego dochodów uzyskanych z tytułu odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunku podatnika lub w innych formach oszczędzania, przechowywania lub inwestowania.

W uzasadnieniu zmiany jako powód do zawieszenia podatku wskazuje się z jednej strony ochronę Polaków przed inflacją, z drugiej ma on stanowić zachętę dla drobnych inwestorów do gromadzenia oszczędności, co miałoby przyczynić się do zmniejszenia inflacji.

Aktualna sytuacja gospodarstw domowych jest niezwykle trudna ze względu na niepewną sytuację geopolityczną oraz rosnącą od marca 2021 roku inflację. Spada siła nabywcza wynagrodzeń. Od początku 2022 roku zmniejsza się wartość depozytów gospodarstw domowych, co świadczy o fakcie, iż coraz więcej rodzin korzysta z oszczędności zgromadzonych w okresie pandemii lub wcześniej. Trudno prognozować, że takie uwarunkowania zewnętrzne będą zachęcać do oszczędzania, w przypadku likwidacji tzw. „podatku Belki”.

Zdaniem Prezydium KK w zaistniałej sytuacji warto jednak poddać pod rozwagę rozwiązania, które przyczynią się do polepszenia sytuacji materialnej gospodarstw domowych, takie jak zmiany zaproponowane w projekcie ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym.

Do pobrania