Decyzja Prezydium KK Nr 158/18 ws. opinii o projekcie ustawy Kancelarii Prezesa Rady Ministrów o zmianie ustawy o zasadach zarządzania mieniem państwowym oraz niektórych innych ustaw (projekt z dnia 19.09.2018)

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” zgłasza następujące uwagi do projektu ustawy Kancelarii Prezesa Rady Ministrów o zmianie ustawy o zasadach zarządzania mieniem państwowym oraz niektórych innych ustaw (wersja z dnia 19.09.2018).

25 kwietnia 2018 roku weszła w życie ustawa z dnia 1 marca 2018 r. o zmianie ustawy
o zasadach zarządzania mieniem państwowym oraz ustawy o komercjalizacji i niektórych uprawnieniach pracowników
, która była odpowiedzią na uwagi i postulaty zgłaszane przez
NSZZ „Solidarność” już w 2016 roku w procesie opiniowania nowej ustawy o zasadach zarządzania mieniem państwowym. Zniosła ona wymogi wobec wybieranych przez pracowników przedstawicieli do rad nadzorczych, co stanowi uszanowanie woli i swobody wyboru osoby, która będzie reprezentować interes pracowniczy w organach nadzorczych spółek.

Zdaniem NSZZ „Solidarność” podobne rozwiązania powinny również dotyczyć przedstawicieli organów nadzorczych państwowych osób prawnych wskazywanych przez podmioty inne, niż organ administracji rządowej lub państwowa osoba prawna. Tymczasem w opiniowanym projekcie proponuje się wyłączenie jedynie w zakresie posiadania pozytywnej opinii Rady do spraw spółek z udziałem Skarbu Państwa i państwowych osób prawnych. Co więcej, ustawodawca proponuje przepis mówiący o niezwłocznym odwołaniu osób, które nie spełniają wymogów określonych
w art. 19 ust.1 i 5 ustawy z dnia 16 grudnia 2016o zasadach zarządzania mieniem państwowym.
W ocenie Prezydium KK takie rozwiązanie stanowi wyraz braku zaufania oraz podważanie zasady wolności wyboru osób współpracujących i reprezentujących na zewnątrz interesy organizacji, które wskazują swoich przedstawicieli do organów nadzorczych państwowych osób prawnych. Wymogi określone w art. 19 ustawy z dnia 16 grudnia 2016 r. o zasadach zarządzania mieniem państwowym powinny odnosić się jedynie do osób wskazywanych przez organy lub podmioty inne niż organ administracji rządowej lub państwową osobę prawną.

Do pobrania