Decyzja Prezydium KK nr 149/2013 ws. opinii o projekcie rozporządzenia MPiPS zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu usprawiedliwienia nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” po rozpatrzeniu projektu rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 sierpnia 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu usprawiedliwienia nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy wnosi o nadanie w § 3 pkt 3, brzmienia:

„3) oświadczenie pracownika – w razie zaistnienia okoliczności uzasadniających konieczność sprawowania przez pracownika osobistej opieki nad zdrowym dzieckiem do lat 8 z powodu nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, klubu dziecięcego, przedszkola lub szkoły, do których dziecko uczęszcza, a także w przypadku stwierdzonej odpowiednim zaświadczeniem lekarskim niezdolności do pracy niani, z którą rodzice mają zawartą umowę uaktywniającą, o której mowa w art. 50 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz. U. Nr 45, poz. 235. Nr 131. poz. 764 i Nr 171, poz. 1016 oraz z 2013 r. poz. 747), lub dziennego opiekuna sprawujących opiekę nad dzieckiem,”.

Do pobrania