Decyzja Prezydium 69/2013 ws. opinii o projekcie Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie środków ułatwiających korzystanie z praw przyznanych pracownikom w kontekście swobodnego przepływu pracowników COM ( 2013) 236

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” pozytywnie ocenia projekt Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie środków ułatwiających korzystanie z praw przyznanych pracownikom w kontekście swobodnego przepływu pracowników COM (2013) 236.

Prezydium KK zwraca uwagę, że w projekcie Dyrektywy zaproponowano środki zapobiegawcze dotyczące pracowników migrujących i ich rodzin takie jak gwarancja odpowiednich środków dochodzenia praw oraz udzielania informacji, wsparcia i porad
w zgodzie z krajowymi tradycjami i praktykami. Projekt ustanawia wymogi minimalne, pozostawiając państwom członkowskim możliwość wprowadzenia lub utrzymania korzystniejszych przepisów dotyczących ochrony przed dyskryminacją ze względu
na przynależność państwową.

Biorąc pod uwagę wprowadzony w art. 4 projektu Dyrektywy wymóg wobec państw członkowskich dotyczący dopilnowania, aby m.in. związki zawodowe mogły brać udział w dowolnym postępowaniu sądowym lub administracyjnym w imieniu unijnych pracowników, sposób transpozycji dyrektywy do polskiego porządku prawnego będzie wymagał szczegółowej oceny ze strony Związku.

Do pobrania