Decyzja Prezydium KK nr 188/2012 ws. opinii o poselskim (KP „Ruch Palikota”) projekcie ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” pozytywnie ocenia przedstawiony poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od  towarów i usług, wskazując jednak, iż proponowane w projekcie rozwiązania powinny dotyczyć nie tylko firm z sektora usług budowlanych oraz budowlano-montażowych.

Uregulowanie problemu zatorów płatniczych w obrocie gospodarczym stanowi obecnie najpilniejsze zadanie do zrealizowania w sferze prawa gospodarczego. Lawinowe upadłości firm nie tylko z sektora budowlanego pokazują jak palący jest to problem. Wprowadzenie proponowanej w projekcie kasowej metody naliczania podatku VAT wydaje się być kluczowe dla likwidacji zatorów płatniczych. Powinno to zmotywować nabywców towarów lub usług do terminowego regulowania należności wobec wystawcy faktury.

W czasach dekoniunktury oraz rosnącego bezrobocia pilnie potrzebne są działania zwiększające pewność obrotu gospodarczego, co powinno przekładać się wprost na poprawę stabilności zatrudnienia oraz spadek liczby bezrobotnych.

Do pobrania