Decyzja Prezydium KK nr 111/24 ws. opinii o projekcie rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz wysokości minimalnej stawki godzinowej w 2025 r.

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” stwierdza, że propozycja wzrostu minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz wysokość minimalnej stawki godzinowej przedstawione przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w projekcie rozporządzenia Rady Ministrów za nie w pełni satysfakcjonujący. Proponowana przez stronę rządową wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę (4626 zł) oraz wysokość minimalnej stawki godzinowej na 2025 rok (30,20 zł) odzwierciedla jedynie ustawowe minimum.

Prezydium tym samym podtrzymuje propozycję wyrażoną we wspólnym stanowisku reprezentacyjnych central związkowych z dnia 15 lipca 2024 r. w sprawie Założeń projektu budżetu państwa na rok 2025.

Należy uwzględnić, że w 2023 roku, mimo silniejszego niż w latach poprzednich wzrostu wynagrodzeń, siła nabywcza płac zwiększyła się w niewielkim stopniu, a pracownicy nadal ponoszą wysokie koszty utrzymania z powodu rosnących cen. Istnieje także ryzyko, że prognoza inflacji, przedstawiona przez rząd w Założeniach do budżetu państwa na rok 2025 będzie niedoszacowana.

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” oczekuje wzrostu płacy minimalnej o nie mniej niż 8,14 proc. (4650 zł).

Wyższy niż ustawowy wzrost płacy minimalnej będzie przeciwdziałać obniżaniu jej relacji do płacy przeciętnej, sprzyjając w ten sposób zapewnieniu adekwatności minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Do pobrania