Decyzja Prezydium KK nr 68/22 ws. opinii o rządowym projekcie ustawy o kolejnym w 2022 r. dodatkowym rocznym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów (druk sejmowy nr 2270)

Rządowy projekt ustawy o kolejnym w 2022 r. dodatkowym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów określa wysokość i zasady wypłaty dodatkowego jednorazowego świadczenia emerytalno-rentowego wzorem roku 2021.

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” zwraca uwagę, że kolejny raz rządowy projekt został przyjęty w trybie odrębnym bez uzgodnień międzyresortowych oraz konsultacji społecznych pomimo, że materia projektu leży w zakresie zainteresowań partnerów społecznych. Sprzeciwiamy się takiemu trybowi postępowania legislacyjnego. Co więcej, tydzień po skierowaniu projektu do Sejmu, rozpoczęło się pierwsze czytanie projektu ustawy, tak więc partnerzy społeczni zostali praktycznie pozbawieni możliwości przeprowadzenia konsultacji wewnętrznych przed uchwaleniem ustawy przez Sejm.

Prezydium KK podziela troskę ustawodawcy o losy najuboższych świadczeniobiorców w czasach, kiedy dynamiczna inflacja szybko obniża wartość nabywczą dochodów Polaków. Jednocześnie zawraca uwagę, że zaproponowane jednorazowe świadczenie wypłacane dla osób, których dochody ze świadczeń emerytalno-rentowych nie przekroczą kwoty 4188 zł nie zmienia sytuacji dochodowej tych osób trwale, gdyż nie wpływa na podstawę waloryzacji świadczeń w 2023 roku. Należy przypomnieć, że wieloletnim postulatem NSZZ „Solidarność” jest przyjęcie takich rozwiązań, które w sposób systemowy chronić będą minimalne świadczenia przed zbyt szybką ich dewaluacją. Jak istotny jest to problem, ujawniają aktualne wskaźniki wzrostów cen żywności i nośników energii, które najbardziej obciążają budżety domowe najuboższych świadczeniobiorców.

Ponadto Prezydium KK ponownie zauważa, że biorąc pod uwagę fakt, że świadczenie nie będzie finansowane z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, a wysokość i jego wypłata będą uwarunkowane kryterium dochodowym, niezrozumiałym jest, że nie uwzględnia się w kryterium udzielania wsparcia innych dochodów niż wypłacane świadczenia. Rodzi to poczucie niesprawiedliwości i wprowadza chaos w systemie emerytalno-rentowym.

Do pobrania