Decyzja Prezydium KK nr 42/21 ws. inicjatywy legislacyjnej Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczącej ram na rzecz wysokiej jakości przygotowania zawodowego (quality apprenticeship)

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” wyraża poparcie dla inicjatywy legislacyjnej Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczącej wypełnienia luki regulacyjnej w odniesieniu do tematu przyuczania do zawodu.
Praktyki zawodowe nabierają coraz większego znaczenia dla ułatwienia przejścia ze szkoły do pracy oraz poprawy jakości systemów szkoleniowych i ich znaczenia dla potrzeb rynku pracy. Nowa norma dotycząca praktyk zawodowych zapewniłaby kompleksowe ramy normatywne w odniesieniu do projektowania i wdrażania systemów przygotowania zawodowego. Projektowany akt prawny spełni oczekiwaną rolę tylko wtedy, jeśli jego zakres i treść będzie zawierać co najmniej elementy wskazanewKwestionariuszu dotyczącym ram na rzecz wysokiej jakości przygotowania zawodowego (quality apprenticeship), stanowiącym załącznik do decyzji.

Do pobrania