Decyzja Prezydium KK nr 78/20 ws. opinii o projekcie ustawy MR o rozliczeniu lokali w cenie nieruchomości zbywanych z gminnego zasobu nieruchomości

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” pozytywnie opiniuje projekt ustawy Ministra Rozwoju z dnia 19 maja 2020 r. o rozliczeniu lokali w cenie nieruchomości zbywanych z gminnego zasobu nieruchomości.
Zawarte w opiniowanym projekcie rozwiązania mają przyczynić się do ograniczenia barier w pozyskiwaniu przez inwestorów  nieruchomości na cele mieszkaniowe lub inne cele inwestycyjne, które towarzyszą realizacji polityki mieszkaniowej państwa.
Proponuje się umożliwienie nabywania nieruchomości gminnych z przeznaczeniem na cele inwestycyjne, z rozliczeniem w cenie tych nieruchomości ceny lokali lub budynków mieszkalnych przekazywanych gminie przez nabywcę.
Prezydium KK NSZZ „Solidarność”  zwraca uwagę, że proponowane rozwiązania są nowe w ustawodawstwie polskim stąd skutki ich wdrożenia są trudne do przewidzenia, dlatego należałoby wprowadzić stały monitoring wykorzystywania przez gminy i inwestorów projektowanych przepisów. Ważne jest także kształtowanie się cen lokali mieszkalnych w regionach, w których realizuje się inwestycje w oparciu o rozliczenia „lokal za grunt”, biorąc pod uwagę, że celem projektowanej ustawy jest zwiększenie dostępności niedrogich mieszkań na wynajem.
NSZZ „Solidarność” wnosi o uzupełnienie projektu ustawy o rozliczeniu ceny lokali w cenie nieruchomości zbywanych z gminnego zasobu nieruchomości o przepisy zobowiązujące ministra właściwego ds. rozwoju mieszkalnictwa o regularne przedstawianie skutków proponowanych regulacji.

Do pobrania